ХХV Държавно първенство по канадска борба в Белоградчик

Сподели в социалните мрежи:

От 14 до 16 май, спортната зала на град Белоградчик бе домакин на ХХV Държавно първенство по канадска борба. Организатори са Българската федерация по канадска борба и община Белоградчик, а първенството излъчва държавните шампиони за 2021 година.

На юбилейното спортно събитие присъстваха Борис Николов – кмет на община Белоградчик, Асен Хаджитодоров – председател на Българската и Световната федерация по канадска борба, Боян Минков – председател на Общински съвет – Белоградчик, и Тодор Бъзински

Първенството протече в два поредни дни – лява и дясна ръка, като участие взеха общо 404 състезатели от цялата страна. В спортната надпревара участват и хора с увреждания.
На официалната церемония по откриването Президентът на Световната федерация по канадска борба Асен Хаджитодоров сподели радостта си, че отново е в Белоградчик след отсъствие повече от година поради световната пандемия и където винаги се зарежда с енергия.

Той подчерта: „Надявам се повече такива паузи не само в спорта, а въобще в живота, да не ни се случват, за да може това, което планираме, да се провежда според календара и за в бъдеще да продължаваме тази добра традиция, която се създаде всяка година Белоградчик да дава възможност на най – силните спортисти от канадската борба да идват да мерят сили точно тук“.

По време на церемонията по откриването бяха наградени най – силните ръце на Федерацията за 2020 година – Цветан Гашовски в категория „Мъже“, Емилия Стоянова в категория „Хора с увреждания“ и Димитрина Петрова в категория „Жени“. Почетни плакети получиха Община Белоградчик в лицето на кмета Борис Николов и Тодор Бъзински – представител на генералния спонсор на турнира.

Разделението на юношите и девойките е във възрастови групи до 18 години и до 21 години. При мъжете групите са до + 110 кг., а при жените – до 55кг., до 60 кг. и над 60 кг.
Първи места при мъжете заеха Йордан Цонев до 100 кг., Пламен Димитров до 90 кг., Детелин Йончев и Валентин Господинов на 80 и 75 кг., Георги Цветков спечели тежката категория над 110 кг. Първите места при жените взеха Димитрина Петрова и Памела Маринова до 60 кг., Жени Петрова – до 65 кг., а Теодора Кръстева +60 кг. Петър Роглев е победителят в категория Master men. Отборно мъже и жени – първо място – ЦСКА, отборно юноши – „Армспорт” Силистра, отборно хора с увреждания – първото място заеха „Родопи” Кърджали.

Наградният фонд е 10 000 лв., а 5 000лв. се раздават в предметни награди.

Източник: Пресслужба на община Белоградчик

Може да харесате още...