Румен Радев: Процесът на разширяване на ЕС следва да е основан на устойчиви резултати в изграждането на добросъседски отношения на Балканите

Сподели в социалните мрежи:

Президентът се срещна с външния министър на Португалия Аугущо Антуш Силва и европейския комисар за съседство и разширяване Оливер Вархеи.

Разширяването на Европейския съюз трябва да е основано на постигането на устойчиви резултати в изграждането на добросъседски отношения на Балканите и това следва да е необратим процес във времето. Това заяви държавният глава Румен Радев, който днес се срещна на „Дондуков“ 2 с министъра на външните работи на Португалската република Аугущо Антуш Силва и европейския комисар по съседство и разширяване Оливер Вархеи. В срещата участва и министърът на външните работи Светлан Стоев.

Възможните подходи за ускоряване на процеса на европейска интеграция на страните от Западните Балкани бяха във фокуса на разговора.

Румен Радев подчерта забележителния прогрес в европейския дневен ред, постигнат в рамките на португалското председателство на Съвета на ЕС, и открои усилията на европейските институции за още по-тясното приобщаване на Западните Балкани към Обединена Европа. България е отговорен член на ЕС и ще продължи да подпомага кандидатите за присъединяване към Съюза да изпълнят Копенхагенските критерии за членство и да утвърждават принципите на добросъседство и спазването на човешките права, които са в сърцевината на европейското сътрудничество, посочи президентът.

„За България европейската перспектива на Западните Балкани и разширяването на ЕС са безспорен приоритет“, подчерта още държавният глава и добави, че за постигането на ефективни резултати за страните, кандидатстващи за членство в ЕС, най-важен е прекият и открит диалог. “Затова ние искаме да видим не декларации, а ясни гаранции за нашата национална сигурност и за нашите национални интереси”, посочи още Румен Радев.

На срещата бяха подчертани и отличните двустранни отношения между България и Португалия, израз на които е и предстоящото посещение на президента на Португалската република Марсело Ребело де Соуза през месец юни у нас.

Източник: Пресцентър на Президента

Може да харесате още...