Десети майски краеведски четения се проведоха в Мездра

Сподели в социалните мрежи:

В навечерието на 24 май – Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, в гр. Мездра се проведоха Десетите майски краеведски четения. Организатор на събитието, което е от програмата на 47-мите Празници на културата „Мездра – май“, бе Краеведското дружество при градското НЧ „Просвета 1925“. Гости на форума бяха Калина Тодорова, заместник-председател на Регионално краеведско дружество – Враца, председателят на Общинския съвет Яна Нинова и заместник-кмета Нели Минева.

„Майските краеведски четения се провеждат ежегодно от 2011 г. насам, с изключение на миналата година поради пандемията от Covid-19, отбеляза при откриването на форума Мирослав Гетов, председател на Краеведско дружество – Мездра. В досегашните десет издания са представени 141 проучвания за миналото на родния край от древността до наши дни. Със свои разработки в четенията са взели участие общо 38 краеведи от Мездра, съставните села на общината, Враца и София, сред които проф. Петър Петров – дългогодишен преподавател по история в СУ „Св. Климент Охридски“, Весела Пелова от Държавен архив – Враца, Ваня Желязкова от Регионален исторически музей – Враца, журналистите Илия Борисов и Кирил Андровски. В четенията участват редовно представители на местните читалища и, което е най-радващо – доста млади хора.“

В тазгодишното, юбилейно издание на краеведските четения бяха представени 15 проучвания. Сред тях бяха изследвания, свързани с народните традиции и обичаи, като напр. разработките на Янка Николова „Оброците на с. Моравица“, на Лиляна Лещарска „Празникът Св. Никола (Никулден) в с. Царевец“, на Милка Пухалска „Забраждане – поводи и начини на забраждане в с. Долна Кремена“ и на Венцислава Шопова „На Сирни заговезни в с. Дърманци“.
Интерес предизвикаха също изследванията на Христина Маринска „Най-нови проучвания за религиозния живот в с. Кален“, на Елка Русева „Книжовен живот във Враца и врачанско през средновековието“, на Калин Топалски „За особеностите на някои местности в землището на с. Царевец и на някои съседни села“ и на Петър Вутов „Исторически данни за с. Игнатица“.

Любопитство събудиха още очерковите проучвания на Мариана Димитрова „Каменарът с духа на Караджата“, на Ивана Захариева „Сем. Борис и Василка Стаменови от с. Типченица“, както и изследванията на Мирослав Гетов „Денят на народните будители в празничния календар на Мездра между двете световни войни (1919-1939 г.), на Рени Митева „Пътят на образованието в гр. Мездра в летописните книги на ОУ „Христо Ботев“, на Светла Кръстева „Моят поглед в миналото на Мездра“ и на Светла Дамяновска „Художникът на Искърския край – Биография и творчество на Върбан Бояджийски“ (1931-1994 г.). Сладкодумната Анета Дилова пък разказа „Неизмислени весели истории“.
Акцент в четенията беше ретроспективната изложба на стари печатни издания „О, спомняте ли си, госпожо – модата на 30-те години на XX век”, представена от Тихомир Илчев.

Всички участници получиха колаж от снимки, проследяващи досегашните издания на краеведските четения, грамоти, книгата на Красимир Лука „Античните паметници в община Мездра“ (2004 г.), „Каталог на средновековните фестивали и събития“ и „Каталог на средновековните и римски групи за възстановки“, издадени по Проект „Добре дошли в Средновековието”, реализиран от Община Мездра и от Община Добрословени, Румъния по Програмата за трансгранично сътрудничество Interreg V-A Румъния – България 2014-2020 г. Наградите връчи Валентина Цекова, секретар на НЧ „Просвета 1925“.

Източник: Пресцентър на Община Мездра

Може да харесате още...