Видин е домакин на 49-та Национална конференция по въпросите на обучението по физика

Сподели в социалните мрежи:

Официалното откриване се състоя в Конферентния център на Областна администрация – Видин. Темата на конференцията е „Физиката в STEM образованието в средните и във висшите училища“. Форумът се организира от Съюза на физиците в България (СФБ) и Министерството на образованието и науката, а съорганизатори са Община Видин и фондация „Еврика“.

Водещ на събитието бе нашият съгражданин проф. д.н. Вили Лилков – председател на Националния организационен комитет, а почетни гости на официалното откриване бяха кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков, проф. д.фз.н. Александър Драйшу – председател на УС на СФБ, който поднесе приветствие от името на Българската академия на науките; проф. д.фз.н Георги Райновски – декан на Физическия факултет на Софийския университет; проф. д. фз.н. Иван Лалов – член на Организационния комитет, Веселка Асенова – началник на Регионалното управление на образованието – Видин, Стефан Стефанов – президент на Международната фондация „Св. св. Кирил и Методий“.

Като домакин кметът на Общината се обърна към всички присъстващи в залата. Той отбеляза, че физиката е науката, която трябва да даде много отговори през 21 век. И от нас като общество зависи дали ще заложим на бъдещите модерни технологии, които да дадат тласък на нашата енергетика, за да се превърне Земята в чиста планета. „Убеден съм, че всички вие ще отговорите на много предизвикателства и аз съм готов отново да Ви посрещна отново тук, в старопрестолния град, на следващата или по-следващата конференция. Твърдя, че съм роден и живея в един от най-прекрасните градове на България“ – каза д-р Ценков. Той сподели, че Видинската община ще бъде първата в страната, която ще създаде собствено енергийно дружество и намеренията са наистина да се използват възможностите на чистите енергии – включително и газовата, а това може да стане единствено с помощта на науката: „Заедно можем да постигнем всичко. Не забравяйте, че сте апостолите на божественото познание“ – заяви видинският кмет и пожела ползотворна работа.

По време на конференцията беше показан филм за Видин и неговите културно-исторически забележителности. Участниците в нея изразиха възхищението си и чудесните си впечатления от града и изказаха сърдечни благодарности на д-р Цветан Ценков за любезното домакинство.

На събитието бяха връчени и наградите по физика „Акад. Матей Матеев“ на фондация „Св. св. Кирил и Методий“ за учители с най-голям принос при откриването и развитието на млади таланти в областта на физиката и астрономията и за постижения при създаване на условия за най-подходяща учебна среда.

Конференцията продължава утре в СУ „Цар Симеон Велики“ с пленарни доклади и публични лекции. В нейните рамки ще се проведе по традиция, съвместно с фондация „Еврика“, Младежка научна сесия за ученици и студенти на тема: „Природните науки и технологиите“. В програмата e включено провеждането на работилници за деца, ученици и учители, демонстриращи интегрирането на експерименти по природни науки в STEM обучението, а преди закриването на конференцията ще се проведе дискусия на тема: „Модели за интегриране на обучението по физика в идеята STEM“.

ИЗТОЧНИК: ПРЕСЦЕНТЪР – ОБЩИНА ВИДИН

Може да харесате още...