В Мездра не се разбраха за състава на СИК

Сподели в социалните мрежи:

Упълномощените представители на парламентарно представените партии и коалиции от партии в 45-ото Народно събрание не постигнаха съгласие за определяне съставите на секционните избирателни комисии (СИК) в община Мездра в изборите за народни представители на 11 юли 2021 г.

В консултациите, които се проведоха при кмета на общината Иван Аспарухов, взеха участие Яна Нинова (КП „ГЕРБ-СДС“), Стефан Красимиров (ПП „Има такъв народ“), д-р Илиана Михайлова (КП „БСП за България“), Мирчо Мирчев (ПП „ДПС“) и Георги Генов (КП „Демократична България – Обединение“). На поканата не се отзоваха единствено от КП „Изправи се! Мутри вън!“

Съгласно Методическите указания за определяне съставите на СИК на територията на общината и за разпределение на местата в ръководствата на СИК, приети с Решение №124-НС/ 26.05.2021 г. на Централната избирателна комисия (ЦИК), и Решение №17-НС/ 27.05.2021 г. на Районна избирателна комисия (РИК) – Враца относно определяне общия брой на членовете на СИК и разпределяне на местата в ръководствата на комисиите и местата за членовете в СИК в Шести изборен район – Врачански, разпределението на 328-те места в 42-те секционни комисии в община Мездра е следното: КП „ГЕРБ-СДС“ – 89 места, ПП „Има такъв народ“ – 61, КП „БСП за България“ – 51, ПП „ДПС“ – 43, КП „Демократична България – Обединение“ и КП „Изправи се! Мутри вън!“ – по 42.
КП „ГЕРБ-СДС“ има 39 ръководни места в комисиите (председатели, зам.-председатели и секретари), ПП „Има такъв народ“ – 27, КП „БСП за България“ – 23, ПП „ДПС“ – 16, КП „Демократична България – Обединение“ – 14 и КП „Изправи се! Мутри вън!“ – 7.

В резултат на станалите разисквания участниците в консултациите не постигнаха съгласие за определяне съставите на СИК в община Мездра на предстоящите парламентарни избори.


Въз основа на предложенията на партиите и коалициите, в срок до 15 юни РИК – Враца следва да назначи съставите на 42-те секционни комисии в община Мездра. Ако Районната избирателна комисия не вземе решение за разпределение на местата в комисиите и не назначи СИК, цялата документация ще бъде изпратена в ЦИК, която ще назначи съставите на секционните комисии.

ИЗТОЧНИК: ПРЕСЦЕНТЪР – ОБЩИНА МЕЗДРА

Може да харесате още...