Община Видин обявява три програми за деца и младежи през лятото

Сподели в социалните мрежи:

Те бяха представени на пресконференция днес от заместник-кмета на Община Видин по хуманитарни дейности и социална политика Борислава Борисова и служители в общинската администрация. „За мен е удоволствие да обявя новите три програми, които Община Видин стартира това лято. Инициативите са включени в управленската програма на кмета д-р Цветан Ценков и са насочени към развитието на децата и младите хора“, подчерта заместник-кметът.

Борисова обясни, че първата програма е свързана с доброволчеството. Община Видин започва набирането на доброволци от днес. „Те ще се заемат с организирането и провеждането на културни и спортни събития, както и ще участват в облагородяването на нашия град“, уточни заместник-кметът, като благодари на служителите на общинската администрация, които първи се включиха. Втората програма, която Общината ще реализира през юли и август е „Лятна занималня за малки и големи“. Тя ще даде възможност на децата и младежите да осмислят пълноценно свободното си време през летните месеци. Третата нова програма, която Борислава Борисова представи, е за платен стаж, в рамките на който младежи ще могат да работят в общинската администрация и в общинските предприятия. Така те ще добият професионален опит, трудови навици, качества като отговорност и трудолюбие, отбеляза заместник-кметът.

Повече подробности за характера на програмите представиха служители от отдел „Хуманитарни дейности“ в общинската администрация. Иванела Илиева, специалист „Етническа, интеграционна политика и вероизповедания“ разказа за инициативата, свързана с доброволчеството. Освен че пряко ще отговаря за тази програма, тя е и един от първите доброволци, които заявиха желание да участват. „Община Видин започва инициативата за младежко доброволчество, защото е важно младежите да са социално ангажирани с различни каузи. Призовавам всички млади хора, които искат нещо да се случи в нашия прекрасен Видин, да се отзоват и да помогнат със своя личен пример, защото ние сме промяната и сме тези, които с действията си ще създадем света, в който искаме да живеем“, сподели Иванела Илиева. Първата дейност, в която ще могат да се включат доброволците, е кампанията на Община Видин за засаждане на цветя в междублоковите пространства. И макар усилията да са насочени към младежите до 29 години, няма да бъдат връщани и по-възрастните наши съграждани, желаещи да се присъединят към бъдещите доброволчески акции.

Цветелина Красимирова, младши експерт „Младежки дейности, спорт и НПО“ обясни какви ще са летните занимания: „Досега децата и младежите не са били достатъчно социално ангажирани. Затова идеята е да им дадем възможност да се включат в пет занимания, които да са интересни за самите тях. Не искаме да сме императивни и затова още днес пускаме анкетна карта, която да попълнят онлайн – целта е самите те да дадат предложения за заниманията, в които биха искали да участват“. Програмата ще стартира в началото на юли, като до 15 юни ще могат да се попълват анкетните карти, след което до 20 юни те ще бъдат обработени. Целта е да се изведат еднаквите или сходни предложения, които са направени от повече деца и младежи. Ако не могат да се откроят такива, ще бъде съставена комисия, която ще извърши подбора. Водещи критерии, по които това ще стане, са възможностите да бъдат осигурени квалифицирани лектори и преподаватели, които да водят съответното занимание, както и броят на желаещите да се включат в него. „Призовавам всички млади хора, които решат да попълнят тази анкетна карта, да бъдат достатъчно смели в желанията си. Защото дори да не успеем да ги реализираме в рамките на настоящата лятна програма, ще се опитаме да ги осъществим през следващата“, каза Цветелина Красимирова, която е и един от доброволците.
Силвана Сюлейман, главен експерт „Култура“ в Община Видин, представи програмата за платен стаж, която ще позволи на 20 младежи на възраст от 15 до 29 години да придобият опит в общинската администрация и различните структури. Стажът ще е в рамките на един месец, като за този период младежите ще получат заплащане, съобразено с действащата нормативна уредба. В момента се определят критериите, на които кандидатите трябва да отговарят, след което ще бъде обявено начало на приема на заявления. Първите, които подадат своите документи и отговарят на критериите, ще бъдат приети да стажуват. Силвана Сюлейман сподели още: „Много съм щастлива, защото за пръв път Община Видин излиза с такава систематизирана и добре обмислена политика, насочена към младите хора“.

В пресконференцията участва и Пенка Асенова, секретар на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни в Община Видин. Тя обясни, че идеята е в доброволческите инициативи да се включат също деца и младежи, с които комисията работи, като по този начин се подпомогне тяхната социализация. И други представители на общинската администрация, на Общински културен институт „Дунав“, Регионална библиотека „Михалаки Георгиев“, Регионален исторически музей също дават пример, включвайки се като доброволци.

Желаещите да участват в програмата за младежко доброволчество, могат да заявят това на тел. 094/609 475. На него, както и на имейл mladejki.[email protected] ще може да се получи информация както за тази програма, така и за летните занимания за деца и младежи и за платените стажове.
Анкетната карта е достъпна на следния линк: https://forms.gle/G2CJ3PG8cGpA7icf6

ИЗТОЧНИК: ПРЕСЦЕНТЪР – ОБЩИНА ВИДИН

Може да харесате още...