С поклонение в м. „Рашов дол“ и откриване на нова детска площадка завършиха Ботевите тържества в Лютиброд

Сподели в социалните мрежи:

Повече от 40 родолюбци от Мездра, Враца, София, Лютиброд, Челопек и други селища от района на Искърското дефиле се изкачиха на 3 юни в местността „Рашов дол“ край скалния феномен „Ритлите“, за да почетат паметта на Ботевите четници, предвождани от Георги Апостолов, загинали на това свято място на 21 май (ст. стил) 1876 г. в неравно сражение с редовния турски аскер, черкези и башибозуци.

Сред тях бяха представители на Община Мездра, на Кметство Лютиброд и НЧ „Колката“. Най-възрастните поклонници бяха 77-годишният мездренин Борислав Леонкев-Бочи и 75-годишният лютибродчанин адвокат Иван Коцев, а най-невръстни – Памела Цветкова и Добри Славов, само на 5 години и полПоклонението беше открито с поетичен рецитал, изнесен от Павлина Спагаку, секретар библиотекар на НЧ „Колката“ – Лютиброд, след което отец Аспарух Аспарухов, енорийски свещеник на селото, отслужи заупокойна молитва за упокой душите на 12-те мъченици за българската свобода Георги Апостолов, Антон Македончето, Ганчо Стоянов, Филип, Андрей, Георги, Никола, Димитър, Гаврил, Нинчо и двете овчарчета от Лютиброд Герго Кьопчев и Петко Цоловски.
Своята признателност към саможертвата на героите поклонниците засвидетелстваха с едноминутно мълчание и падане на колене, след което се снимаха за спомен пред каменната кошара на баба Мария Цоловска, в която през бунтовната пролет на 1876-та намират последен пристан 12-те Ботеви четници.
Възпоменателната проява завърши с поднасяне на венци и цветя пред белокаменната паметна плоча, поставена през 1966 г. в подножието на това хайдушко бранище.

По-сетне на край Посетителски център „Ритлите” в с. Лютиброд, до моста на река Искър, официално беше открит нов кът за отдих и детски игри. Той е изграден по проект на Кметство Лютиброд, финансиран със средства – 10 хил. лв., в конкурса „Обичам природата – и аз участвам” на Министерство на околната среда и водите и на Предприятие за управление на дейностите по опазване на околната среда в рамките на Националната кампания „За чиста околна среда – 2021“.
По този повод водосвет отслужи отец Аспарух. Лентата на новата придобивка прерязаха кметът на община Мездра Иван Аспарухов, кметският наместник на селото Иван Коцев и Красимир Богданов, депутат в 43-ото и в 44-ото Народно събрание. Празнична програма изнесоха възпитаници на Център за подкрепа за личностно развитие – Мездра, a свой щанд разкри Винарна „Типченица“.

ИЗТОЧНИК: ОБЩИНА МЕЗДРА

Може да харесате още...