Безпрецедентно: Заведоха дело срещу организатор на протести за чист въздух (Новините МС)

Сподели в социалните мрежи:

Първото дело изобщо в страната за това, че си организирал масов протест тръгна от Видин. В абсурдната ситуация се озова лидерът на протестите за чист въздух през миналата година – Малин Младенов, който заедно група жители на Дунавци блокира пътя пред свинеферма, от която се носела непоносима миризма в града. Калин Иванов разказва за ситуацията…

Малин Младенов е подведен под наказателна отговорност заради това, че организирал масов протест през миналата година срещу частен инвеститор, който отглежда свине.Тогава хората настояваха работата на фермата да спре заради непоносимата миризма. След последния протест обаче, кметът на градчето подава сигнал до главния прокурор, в който описва, че протестиращите са искали да блокират главния път Е79, а организаторът насила ги завел да протестират.

Малин Младенов
„Сигналът на кмета говори много. Първо каква личност е кмета на град Дунавци, второ – какво е неговото ниво и трето – каква е ситуацията в държавата и как един кмет, който парадира, че е близък с главния прокурор подава сигнал, той реагира в кратки срокове и на мен ми се завежда дело“.

Според кметът на градчето обаче сигналът, който е подал е провокиран от оплаквания на граждани, които били блокирани на пътя, въпреки, че тогава протестиращите бяха блокирали работата само и единствено на инвеститора.

Димчо Скорчев – кмет на Дунавци
„Според мен всеки един, който прави нарушение, трябва да си получи заслуженото“.

Така се стига до дело преди дни във видинския районен съд, където Малин е оправдан, но прокуратурата може да обжалва в 14 дневен срок.

Малин Младенов
„Знаем, че ние трябва да живеем в правова държава и да дишаме чист въздух“.

Светослав Славчев е адвокат по наказателно право от години. Твърди, че подобно дело в съдебната практика е прецедент.

Светослав Славчев – адвокат
„В зората на демокрацията се създаде един член 174 с две алинеи, именно по втората алинея бе заведено дело срещу Малин Младенов, че в нарушение на закона за митингите и манифестациите е провел такава в Дунавци“.

А самият закон пък влиза в остро противоречие с конституцията на страната.

Светослав Славчев – адвокат
„Конкретно е член 43 от същата, тъй като закона е приет преди тя да влезе в сила, силно ограничава правото на хората да изразят мнението си чрез протест, което пък нарушава европейската конвенция за правата на човека, както и хартата за правата на човека“.

Въпреки всекидневните протести в цялата държава, досега организаторите са отнасяли единствено актове за провеждане на масови демонстрации. Например преди няколко години на многобройния протест за магистрала до Видин, който блокираше за часове главния път, организаторите бяха глобени многократно, с глоба се сдоби и настоящия кмет на Видин и депутатката от ГЕРБ – Росица Кирова, в качеството им на организатори. В съдебната зала обаче нито един от тях не влезе.

Може да харесате още...