Близо 600 самодейци взеха участие в XV Национален фолклорен събор „Де е българското“

Сподели в социалните мрежи:

Повече от 560 самодейци – певци, танцьори и инструменталисти от Северна и Западна България взеха участие в XV Национален фолклорен събор „Де е българското“, който се проведе в Неделята на слепия в Туристически комплекс „Дядо Йоцо гледа” край мездренското село Очиндол. Организатор на събитието бе Община Мездра, а специален гост изпълнител – популярният народен певец Илия Луков.
Фолклорният събор беше официално открит от кмета на Мездра Иван Аспарухов в присъствието на кмета на Враца Калин Каменов и на собственика на туристическия комплекс Огнян Петров.
В тазгодишното, 15-о издание на „Де е българското“ се включиха 42 танцови състави, народни хорове и вокално-инструментални групи, както и 11 индивидуални изпълнители – представители на 30 читалища, училища, фолклорни и пенсионерски клубове от 25 населени места в областите Враца, Видин, Монтана, Русе, Велико Търново и София. Сред тях бяха Ансамбъл „Мездра”, Ансамбъл „Хемус” – Враца, Мъжка фолклорна група „Змей Горянин” и др.

Освен самодейци от Мездра и от съставните села на общината Зверино, Игнатица, Моравица. Типченица, Лик, Лютиброд, Ребърково, Руска Бела и Злидол, на сцената край белокаменния монумент на Вазовия литературен герой се изявиха любители на автентичния български фолклор от Видин, Враца, София, Свищов, Бяла Слатина, Борован, Ружинци, Старопатица, Чилнов, Спанчевци, Бели извор, Нефела, Пудрия, Три кладенци и Габровница, община Своге.
Най-възрастните участници бяха 89-годишният самоук майстор на окарината полк. Георги Димитров от с. Лик, седемкратен участник в Националния събор на българското народно творчество в Копривщица, и 87-годишната народна певица Николина Тодорова или, както я наричат, Нина Росна, от русенското село Чилно̀в.
За празника на съхранената духовност допринесе и концертът на народния певец от Македонската фолклорна област Илия Луков, който изпълни отбрани патриотични песни от своя репертоар.

По време на събора кметът на Мездра Иван Аспарухов и председателят на Сдружение „Искърско дефиле” Огнян Петров връчиха традиционната Награда за родолюбие „Дядо Йоцо гледа”. Тази година 10-килограмовата статуетка – реплика на паметника на Дядо Йоцо край с. Очиндол, получи Петя Аврамова. Отличието й се присъжда от Сдружение „Искърско дефиле“ и от Инициативен комитет „Дядо Йоцо гледа“ „за това, че като министър на регионалното развитие и благоустройството положи изключителни усилия за подобряване инфраструктурата на България и Врачанския край.“
ИЗТОЧНИК: ОБЩИНА МЕЗДРА

Може да харесате още...