Вицепрезидентът: Където и да живеят в чужбина, сънародниците ни остават българи по дух и създават българско културно наследство

Сподели в социалните мрежи:

От Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей към БАН изтъкнаха значението на работата на Илияна Йотова с българите зад граница.

„Където и да живеят и да се трудят в чужбина, сънародниците ни остават българи по дух, култура и обичаи. Многобройните ни контакти с българи зад граница – от най-близки до най-далечни точки на земята, ни убедиха в това.“ Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова, която участва в откриването на онлайн научната конференция „Българи отвъд Европа – институции и културно наследство“, организирана от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей към БАН, подкрепена от Фонд „Научни изследвания“.

От института изтъкнаха значението на работата на вицепрезидента с българите в чужбина и доброто сътрудничество с президентската институция. „Надявам се, че с нашата работа допринасяме за вашите научни търсения“, подчерта Илияна Йотова.

Институтът за етнология и фолклористика с Етнографски музей към БАН беше партньор на инициативата „Будната България“ на вицепрезидента по случай Деня на народните будители миналата година. Стотици българи и потомци на българи от цял свят разказаха в кратко видео за свидните си късчета памет за родината, които сглобиха образа на будната България зад граница.

Последната виртуална инициатива на Илияна Йотова с българи в чужбина, посветена на 24 май, „Народността не пада там, дето знанието живей“ също доказа, че дори в най-далечни места на света творчеството на български писатели и поети носи изразен български характер. „Срещите ни с наши творци, интелектуалци, общественици продължават, макар и виртуално“, посочи вицепрезидентът.

В приветствието си към участниците в научната конференция Илияна Йотова изтъкна, че изследването на културното наследство на българската диаспора е ключ към опознаването на националната идентичност, на чувството за принадлежност към българската общност, към разгадаването на родовата памет. „Анализирането на институциите и културното наследство на българите отвъд Европа има пряк принос за укрепването на връзките между България и стотиците вече „малки Българии“, пренесени от сънародниците по всички континенти“, отбеляза вицепрезидентът.

Източник: Пресцентър на Президента

Може да харесате още...