Петков: Язовирите се водят в ремонт и по никакъв начин не могат да се използват

Сподели в социалните мрежи:

Министърът на икономиката даде брифинг с информация за състоянието на язовирите след проверка на още два язовира.

„Тази събота и неделя направихме посещение на още два язовира и станаха три от общо десет, които са напълно завършени – язовир „Пазар дере“, „Злати войвода 3“ и „Злати войвода 4″. Във всички тях няма вода и са затревени. Проверката, която направихме е следната: на 31 декември тези три язовира са предадени от държавната фирма „Монтажи“ към Държавната консолидационна компания. След като са предадени и до ден днешен те не са предадени към държавното предприятие за управление и стопанисване на язовири“,

заяви Петков.

По думите на министъра това означава, че тези три язовира, въпреки че „всички пари са платени по тях, още не са влезли в експлоатация“.

„По закон те в момента не могат да бъдат заверяване, в тях не може да има вода и по никакъв начин не могат да се използват нито за поливане, нито за други цели. За мен това е безстопанственост“,

категоричен бе той.

Петков мисли, че е много е странно, че два от язовирите са в Сливен, а третият – в Ловеч, а транспортните разходи за трите са едни и същи – 1,16 лв. на т/км за превозване на скална и земна маса.

„Това за мен грубо казано е 5 пъти по-скъпо от пазарната цена. За бетона и трите язовира са 214 лв. на кубик бетон“,

подчерта Петков.

Той заяви официално, че още днес ще поиска Държавната консолидационна компания да обясни защо 6 месеца не е предала тези три язовира за експлоатация и защо цените са на тези високи нива.

На свой ред пък ВКП се самосезира във връзка с информация, представена пред медиите от служебния министър на икономиката Кирил Петков, за ремонта на язовири със средства на Държавната консолидационна компания (ДКК).

ВКП е изискала от служебния министър на икономиката относимата информация за целите на проверката.

В случай, че в хода на проверката бъдат открити данни за извършени престъпления, те ще бъдат докладвани на компетентната прокуратура. При наличие на нередности от административен характер прокуратурата ще уведоми съответните контролни органи за предприемане на действия по компетентност.

ИЗТОЧНИК: Novini.bg

Може да харесате още...