Областният управител на Видин Огнян Асенов: Трябва да гарантираме честен и прозрачен вот на гражданите

Сподели в социалните мрежи:

Координационна среща по въпросите на организационно-техническа подготовка на изборите се проведе в Областна администрация Видин.

Областният управител Огнян Асенов инициира работна среща с ръководители на ОД на МВР – Видин, РД „Пожарна безопасност и защита на населението“, районните полицейски управления, граничните полицейски управления и РИК – Видин. Целта на работния форум беше обсъждане на конкретни въпроси, свързани с организационно-техническата подготовка на изборите, в т.ч. и логистичните дейности, попадащи в правомощията и компетенциите на присъстващите служби.

На работния форум присъстваха заместник областните управители на област Видин Шишман Чаушев и Илия Каменов, както и представители на екипа за организационно-техническа подготовка на изборите в Областна администрация Видин.

В началото на срещата областният управител информира, че от страна на администрацията, работата на РИК – Видин е обезпечена. Изпратено е писмо до кмета на община Видин и председателя на общински съвет Видин за предоставяне на Спортна зала „Фестивална“ за отчитането на протоколите на СИК след края на изборния ден във връзка с взето решение от Районната комисия.

Председателят на РИК-Видин Павел Петков съобщи, че към момента всички дейности на комисията се движат в разписаните срокове, съгласно приетата от ЦИК Хронограма за предстоящите избори на 11 юли 2021 г.
Старши комисар Петър Коцин директор на ОД на МВР заяви пред присъстващите, че състава на правоохранителните органи в областта е мобилизиран и изпълнява законово установените си задължения. С цел своевременна организация на процеса по съпровождане на машините за гласуване до и от избирателните секции, Коцин апелира за навременна комуникация с фирмата доставчик.

Комисар Петър Петров началник на отдел „Охранителна полиция“ потвърди важността на диалога, който трябва да се осъществи с местните представители на фирмата, която ще бъде ангажирана с доставката на специализираните устройства за гласуване, за да се гарантира навременното им предаване, респ. транспортиране до и от изборните секции.

Областният управител Огнян Асенов припомни, че неясните въпроси с логистиката на машините са поставени на вниманието на ЦИК, които от своя страна са поели ангажимент дейностите да бъдат урегулирани, включително и чрез приемане на необходимите решения от страна на избирателната комисия.

В края на срещата областният управител на Видин призова за отговорно отношение на всички институции, ангажирани с организационно-техническа подготовка на изборите. Огнян Асенов апелира да се предприемат всички необходими законови мерки, за да се гарантира честния и прозрачен вот на гражданите.

Източник: Пресцентър на Областна Администрация Видин

Може да харесате още...