Съдът в Монтана осъди Прокуратурата на България да плати 7000 лева обезщетение на шофьор, незаконно обвинен в опит за убийство

Сподели в социалните мрежи:

Окръжен съд – Монтана осъди прокуратурата на Република България да заплати на Ц. П./53 г./ от Враца 7000 лева обезщетение за незаконно обвинение срещу него за опит за умишлено убийство.

На 5.11. 2016 г. Ц. П. и съпругата му Т. П. били наети като таксиметрови шофьори от К. Д. да го превозят до село Громшин, област Монтана. В селото К. Д. нанесъл с нож рани на Ц. П. и съпругата му, между двамата мъже започнала схватка, при която Ц. П. нанесъл удари с нож в гърба и гърдите на К. Д. На 7.11.2017 г. Ц. П. е бил привлечен като обвиняем по досъдебното производство и обвинен, че е направил опит умишлено да умъртви К.Д., като му нанесъл с нож две прободни рани в гърба и в гръдния кош. На 8.12.2017 г. Ц. П. е предаден на съд, а на 07.11.2018 г. е признат за виновен по обвинението за опит за умишлено убийство и осъден на 3 години лишаване от свобода, отложени с изпитателен срок от 5 години, както и да плати на К. Д. 25 000 лева обезщетение. Тази присъда е обжалвана от Ц. П. и на 17.04.2019 г. Апелативен съд – София го е оправдал изцяло с мотива, че е действал при условията на неизбежна отбрана.

Оправдателната присъдата е потвърдена от ВКС на 9.04.2020 г. В искова молба до ОС – Монтана Ц. П. твърди, че незаконно е обвинен от Окръжна прокуратура – Монтана за опит за умишлено убийство, по което е бил осъден и впоследствие оправдан . Твърди, че воденото срещу него дело му е причинило стрес, загуба на самочувствие, уронване честта и доброто му име в обществото, загуба на доверие в институциите, отчуждение с близки и приятели и здравето му се е влошило. За претърпените от него неимуществени вреди Ц. П. претендира за 35 000 лева обезщетение от Прокуратурата. Прокуратурата оспорва иска по размер като несъответен на принципа за справедливост и твърди, че липсват доказателства за претърпени вреди, резултат от обвинението. След като се запозна с доказателствата по делото ОС прие за безспорно установено, че съществува основание за ангажиране отговорността на държавата по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди. Ц. П. е бил обвинен в престъпление, за което е бил оправдан , преживял е негативни емоции, свързани със страх от наказание за нещо, което не е извършил, чувствал се е унизен. Загубил е вяра в правосъдието, тъй като той и съпругата му са били обект на нападение като защитавайки се, вместо пострадал е станал обвиняем и подсъдим. Тези обстоятелства според съда са в причинна връзка с незаконното обвинение и подлежат на обезщетение от Прокуратурата. Затова ОС – Монтана осъди Прокуратурата на Р България да заплати на Ц. П. 7000 лева неимуществени вреди поради незаконно обвинение за извършено престъпление – опит за убийство. Съдът отхвърли иска над уважения до предявения размер от 35 000 лева , като неоснователен.
Решението подлежи на обжалване пред Апелативен съд – София в двуседмичен срок.
ИЗТОЧНИК: СЪД МОНТАНА

Адрес

Може да харесате още...