Врачанският митрополит Григорий отслужи литургия и водосвет за храмовия празник Св. Дух на църквата в Оселна

Сподели в социалните мрежи:

В деня след Петдесетница, на който Българската православна църква почита Светия животворящ Дух, третото лице на Светата единосъщна и неразделна Троица, жители и гости на мездренското село Оселна честваха храмовия празник на местната църква „Св. Дух“, съобщиха от пресцентъра на общинската администрация.

По този повод Архиерейска св. Литургия и Водосвет отслужи Врачанският митрополит Григорий в съслужие със свещеници от Врачанската Св. Митрополия. Богослужението уважиха кметът на община Мездра Иван Аспарухов, кметът на Оселна Росен Николов и Красимир Богданов, депутат в 43-ото и в 44-ото Народно събрание.
В края на водосвета Негово Високопреосвещенство благослови присъстващите, между които имаше и деца, и благопожела:

„Нека Св. Дух да ни изпълва, да ни просвещава и да ни насочва по пътя към Царството Божие! Амин.“

По-сетне митрополит Григорий освети курбана, дарен от жителите на балканджийското селище и приготвен от майстора готвач Красимира Стоянова, след което всички седнаха на обща трапеза.
Православният храм „Св. Дух“ в Оселна е съграден през периода 1936-1946 г. Изографисан е през 1947 г. от дебърския художник живописец Илия Пефев (1899-1988 г.), a дърворезбованият иконостас и владишкият трон са изработени от известния художник дърворезбар Петър Кушлев (1909-2000 г.), който е ученик на Владимир Димитров – Майстора.

В гробището на селото, което се намира досами църквата, е погребан Спиро Михайлов Македонски (1855-1944 г.), баща на големия български оперен певец – тенор, режисьор и музикален педагог Стефан Македонски (1885-1952 г.), основател и патрон на Националния музикален театър, който по време на англо-американските бомбардировки над София през 1943-1944 г. се преселва да живее заедно със семейството си от столицата в Оселна.

Източник: Пресцентър на Община Мездра

Може да харесате още...