В Салаш отбелязаха курбан за здраве в махала Куцаровци

Сподели в социалните мрежи:

На Петдесетница – един от големите Християнски празници, в махала Куцаровци на село Салаш местните хора, техни приятели и гости се събират, за да раздадат курбан за здраве и благополучие.

Традицията, свързана с празника е дългогодишна, а мястото на срещата е обозначена от оброчния кръст, поставен през 1933 г. След продължително прекъсване през 2001 г., с помощта на местни жители, Кръстът е укрепен, а срещите – възобновени.
Празничния водосвет бе отслужен от свещено иконом Рафаил – архиерейски наместник на Белоградчишка духовна околия. Отец Рафаил благослови, като пожела здраве на всички и подчерта значимостта на днешния празник, в който отбелязваме петдесетия ден от Великден, празник на Светата троица и ден, приет за рожден ден на Христовата църква.

Участниците в празника бяха поздравени от инж. Борис Николов – кмет на община Белоградчик, който благодари на Румяна Алексиева – кметски наместник на село Салаш, на Даниела Иванова и самодейците от местното читалище за добрата организация и неуморен труд, който влагат, за да продължат традицията. Присъстващите бяха поздравени и от г-жа Алексиева – кметски наместник на селото, която подчерта благодарността си към г-жа Бойка Иванова за спонсорството на курбана, и обяви, че през следващата година, проявата ще бъде спонсорирана от г-н Тошко Каменов.

Кратка литературно – музикална програма бе изнесена от „Родни звуци” към НЧ „Развитие – 1896 г”, с. Салаш.
Веселието продължи с български народни хора. А музикален озвучител бе Игор Атанасков.
ИЗТОЧНИК – Пресслужба на община Белоградчик

Може да харесате още...