Определиха призьорите в Десетия национален литературен конкурс за разказ „Дядо Йоцо гледа”

Сподели в социалните мрежи:

Станаха известни призьорите в Десетия национален литературен конкурс за разказ „Дядо Йоцо гледа“ на тема: „Миналото, настоящето и бъдещето на нашата Родина”. Той се организира от 2009 г. насам, с изключение на периода 2017-2019 г., от Община Мездра, Съюза на българските писатели (СБП) и Туристически комплекс „Дядо Йоцо гледа”.

В тазгодишното издание на конкурса, който е анонимен, взеха участие 53-ма автори. Техните разкази оценени жури с председател Трендафил Василев, поет, журналист и издател, и членове – Благовеста Касабова, литературен критик, и Светла Дамяновска, поет и прозаик, и тримата членове на СБП.

С първа награда (800 лв.) беше отличен разказът „Шедьовър и истини за два лева“ на Мартен Калеев от Монтана – писател, журналист и публицист, главен редактор на Алманах „Огоста“.
Втора награда (600 лв.) беше присъдена на Николай Табаков – писател и управител на Издателска къща „Анубис“, който е роден в с. Мандр̀ица, община Йвайловград, за неговия разказ „Гледа ли?“, а трета награда (400 лв.) заслужи разказът „Луканово либе“ на Василка Цачева – председател на Краеведско дружество „Сребрения“ – Бяла Слатина.
Журито реши да бъде връчено и едно поощрение (200 лв.) на Кремена Димитрова от Добрич за разказа „Минало, настояще и бъдеще“.

Награждаването на призьорите ще стане на 26 юни 2021 г. (събота) от 12:00 часа в Туристически комплекс „Дядо Йоцо гледа“ край с. Очиндол, община Мездра. По време на церемонията рецитал ще изнесат победителите в Общинския ученически конкурс рецитал на Вазови творби, организиран от Община Мездра и от Център за подкрепа за личностно развитие.

В досегашните десет издания на Националния литературен конкурс за разказ „Дядо Йоцо гледа“ са взели участие 802-ма автори с общо 875 разказа. Наградените автори са 49, а общият награден фонд от 2009 г. до 2021 г. (вкл.)* е 21 800 лв. През периода 2017-2019 г. конкурсът не се провежда.

Източник: Пресцентър на Община Мездра

Може да харесате още...