Задържаха български граждани с 641 500 евро скрити в два потника

Сподели в социалните мрежи:

Нов опит за незаконно пренасяне на валута с левовата равностойност на 1 271 289 лева предотвратиха митнически служители от ГД „Митническо разузнаване и разследване“ при проверка на лек автомобил, излизащ от страната през МП Капитан Андреево. Това съобщиха от Агенция Митници.

На 24.06.2021 г. на трасе „Изходящи леки коли и автобуси“ на Митнически пункт Капитан Андреево пристига лек автомобил марка „Мерцедес“ с българска регистрация, управляван от български гражданин, който пътува сам. Пред митническите служители мъжът устно декларира, че пренася 8500 евро. При последвалия личен преглед е установено, че в два пришити един за друг потника са укрити 641 500 евро. Откритата евровалута е в банкноти с номинал от 500, 200, 100 евро. Общото количество на задържаните пари е 650 000 евро с българска равностойност около 1 271 289 лв.
Образувано е бързо производство за престъпление по чл.251 от Наказателния кодекс, за това че на 24 юни 2021 г. на ГКПП – Капитан Андреево, при излизане от Република България за Република Турция, не изпълнил задължението си съгласно разпоредбите на Валутния закон за деклариране на парични средства, пренасяни през границата на страната, която е външна граница на Европейския съюз и стойността на предмета на престъплението е в особено големи размери.

56-годишният водач на автомобила е задържан за срок от 24 часа по Закона за МВР.

И в момента се извършват действия по разследването от разследващ митнически инспектор под надзора на Районна прокуратура – Хасково – Териториално отделение – Свиленград.

Източник: Пресцентър

Може да харесате още...