Заповядайте на “ Празника на Белоградчик – Петровден“

Сподели в социалните мрежи:

Традиционния „Празник на Белоградчик – Петровден” тази година ще бъде проведен от 26 до 29 юни – местност „Панаирището”. Началото на празника е поставено през 1906 година. Името „Петър”, в превод от гръцки, означава „камък”, затова Свети апостоли Петър и Павел са избрани за патрони и покровители на града, а Петровден – за Празник на Белоградчик. Това съобщиха от пресслужбата на общината.

В първия от празничните дни (26 юни), от 13 до 19 часа – сцената на фолклорния фестивал „От Тимок до Искър”, ще събере за участие любителски певчески и танцови изпълнители на автентичен и обработен фолклор на български фолклорни песни и танци от Северозапада.
На големия християнски празник Петровден (29 юни) в празничната програма участие ще вземат Духов оркестър – Белоградчик, децата от ДГ „Иглика”, Вокална група „Звънчета” и „Школа за народни танци” към Детски комплекс – Белоградчик

В петровска вечер от 20.00 часа жители и гостите на празника ще се радват на специалното участие на музикантите от Берковската духова музика.
Във всеки от панаирните дни, присъстващите на празника ще имат възможността да посетят изложението „Българско е!” Като в четирите дни на изложението участие ще вземат 20 творци и производители на сувенири от дърво и плат, билкови сапуни, струговано дърво, градинска и битова керамика, свещи, вино, мед, дървени играчки, бижутерия и други.

За децата и гостите на празника, в дните 26 – 28 юни от 10.00 до 12.30 часа са предвидени редица вълнуващи, забавни и откривателски занимания с актьорите от „Квартална сцена”. Програмата включва ателиета и представления за деца. Вход свободен.

За почитателите и приятелите на театралното изкуство: на 27.06.2021 г. от 18.00 до 19.30 ч. – гостува Видински драматичен театър с комедийното шоу „Извънредно положение“. Публиката ще се забавлява на шоуто, в което по интересен и забавен начин са представени взаимоотношенията на хората по време на извънредното положение. Вход свободен.

За любителите на музиката и за доброто настроение на участниците в празника:
от 20.00 часа, във всяка от четирите празнични вечери ще се грижат български и сръбски изпълнители.

26.06.2021 г.(събота) Биляна Йевтич и Александър Илич
27.06.2021 г.(неделя) Духов оркестър „Виво Монтана”
28.06.2021 г.(понеделник) Оркестър „Видин”
29.06.2021 г.(вторник) Берковската духова музика

Източник: Пресслужба на община Белоградчик

Снимка: bgtourism.bg

Може да харесате още...