Съдът в Монтана наказа с „Пробация“ жена, излъгала съда, за да спаси от затвор мъжа си

Сподели в социалните мрежи:

Районен съд – Монтана одобри споразумение между Районна прокуратура – Монтана и защитата на подсъдимата Р. М. М. за наказание „Пробация“ за лъжесвидетелстване в полза на мъжа, с когото живее на семейни начала.

На 2 септември 2020 г. Р. М. М. се явила пред І-ви наказателен състав на РС – Монтана като свидетел по наказателно дело, по което подсъдим за кражба бил криминално проявения и многократно осъждан Г. Б. А. /37 г./ от село Лехчево. Пред магистратите Р. М. М. заявила, че тя е извършила кражба на кухненска посуда и домакински вещи на стойност 230 лева, а не подсъдимият и декларирала, че въобще не го познава.

Въпреки дадените показания от Р. М. М., на базата на останалите многобройни доказателства и свидетелства, РС – Монтана осъдил Г. Б. А. за кражба в условията на опасен рецидив на 4 години „Лишаване от свобода“, които по-късно били намалени от ОС – Монтана на 2 години затвор. А срещу Р. М. М. било образувано досъдебно производство за лъжесвидетелстване. На разпитите тя признала, че живее от 6 години на семейни начала с Г. Б. А. и дори имат две деца, които той припознал, и заявила, че излъгала пред съда, за да поеме вината на мъжа и да го спаси от затвора. И пред съда подсъдимата Р. М. М. – 31 годишна, с начално образование и безработна, се призна за виновна за лъжесвидетелстване и заяви, че доброволно подписва споразумение за наказание „Пробация“ със задължителна регистрация по настоящ адрес за срок от 6 месеца и периодичност на изпълнение 2 пъти седмично и задължителни периодични срещи с пробационен служител за срок от 6 месеца.

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.

ИЗТОЧНИК: СЪД МОНТАНА

Може да харесате още...