Видин Новини

С фолклорна вечер приключи фестивалът „Дунавски вълни“

Сподели в социалните мрежи:

Концертът под надслов „Живите човешки съкровища на региона“ се проведе на откритата сцена на Художествената галерия „Никола Петров“. Това съобщиха от Община Видин.

Над 150 самодейци от град Видин и селата Гомотарци, Капитановци, Кутово, Антимово, Дружба, Ясен и Раброво, показаха богатството на българския танцов и песенен фолклор. Във фолклорната вечер се включиха също изпълнители от Соколаре – Бяла Слатина, и група по танц-терапия към Център за социална рехабилитация и интеграция на непълнолетни лица с увреден слух, град Варна. Антимовската духова музика също зарадва с изпълненията си многобройните зрители в Крайдунавския парк, които, увлечени от веселите ритми, се хванаха на хоро.

С интерес видинчани се спираха и до разположената встрани от сцената Шивачница за кукли, където Нивелина Николова, секретар на Народно читалище „Постоянство – 1927 г.“ – с. Дружба, шиеше автентични влашки носии за кукли. В последствие те ще бъдат продадени на благотворителен търг в подкрепа на болно дете.

Фолклорната вечер бе чудесен завършек на една невероятна седмица. Десетият фестивал на изкуствата „Дунавски вълни“ предложи разнообразна програма, в която си дадоха среща различни изкуства. В нея имаше по нещо за всеки вкус – концерти на Симфониета – Видин, на Градския духов оркестър и певиците Ива и Велислава

Костадинови, театрални постановки, куклени представления, stand-up comedy show, театрални и арт работилници за деца, изложба „Последвай стъпките“, огнено шоу. За поредна година превърналото се вече в традиция културно събитие се проведе на емблематични места във Видин – сцените на крепостта „Баба Вида“, на БиблиоПощата и на Художествената галерия.

Източник: Пресцентър