Новини

Сакскобургготски без претенции за обезщетения, че е бил лишен от ползването на имотите си

Сподели в социалните мрежи:

Никога не е имало, нито ще има каквито и да е претенции от страна на Царя и семейството му за обезщетения, затова че в годините са били лишени от правото да ползват собствените си имоти. Това се посочва в съобщение от Секретариата на Н.В. Цар Симеон II.

Фамилията Сакскобургготски отричат и появилите се след съдебното решение за дворец „Врана“ слухове, че семейство планира заведе дела за обезщетения.

„Нещо повече – Царското семейство е напълно наясно, че режимът, установен след незаконния референдум от 1946 година в България е наложен от чужди сили. Следователно – не българският народ има вина и не той следва да плаща, каквото и да е обезщетение“,

е отбелязано още в съобщението.

Симеон Сакскобургготски е реставрирал „Врана“ с лични средства и дарения на „родолюбиви сънародници“, за да се превърне дворецът в музей, посветен на Третото българско царство. „Като такъв, той скоро ще бъде общодостъпен“.

В края на месец юли Софийският апелативен съд излезе с решение, че собственици на парка и двореца „Врана“ са Симеон Сакскобурготски и сестра му Мария-Луиза. Апелативният съд е отхвърлил решението на Софийския градски съд, че собственик е държавата.

ИЗТОЧНИК: Секретариата на Н.В. Цар Симеон II