Новини

Депутатът от ГЕРБ Лъчезар Иванов е разследван за пране на пари

Сподели в социалните мрежи:

Специализираната прокуратура е започнала разследване за пране на пари срещу депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов, пише лех.бг.

До делото се е стигнало след проверката на ДАНС и Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) по сигнал за печалба на Иванов от 1,6 млн. долара от продажба на акции. За започналото дело съобщи в. „Сега“, като цитира отговор на прокуратурата, че проверката на КПКОНПИ е била разпределена на прокурор, който е преценил, че трябва да бъде образувано досъдебно производство за пране на пари.

За внезапното забогатяване на Иванов съобщи преди месец „Свободна Европа“, като описа как Иванов е спечелил крупната сума. Той от години работел за американската компания Enzolytics, в чието ръководство е българинът Хари Жабилов. През 2018 г. Иванов сключил с фирмата договор за консултантски услуги и в него било записано, че за дейността си депутатът ще получи 20 млн. акции на дружеството. В началото на 2021 г. Иванов продал чрез инвестиционен посредник част от акциите си на фондовата борса в Ню Йорк и реализирал печалба за над 1.6 млн. долара.

Преводите към банковата му сметка довели до проверка по Закона за мерките срещу изпирането на пари в ДАНС, след това агенцията подала информация на КПКОНПИ, а накрая материалите са били изпратени на прокуратурата.

Тогава Иванов обясни, че получените от него акции били на фиксирана цена от 0.0001 долара за акция, с които обаче не могъл да търгува веднага на борсата и затова не ги декларирал в имуществените си декларации за предходните 3 години. В началото на тази година стойността на акциите драстично се увеличила с близо 500 пъти, когато започнал да търгува с тях и вече ги обявил.

Депутатът обяснява покачването на акциите с напредъка на проектите, по които е ангажиран. Ставало въпрос за имуностимулатор, както и за препарат срещу рак на яйчниците и простатата. По думите му продуктът, предназначен за хора с имунна недостатъчност, е получил лиценз в САЩ и предстои да бъде произвеждан в България.

„Това е един научен опит, който е направен в САЩ – там е получил лиценз, след което тука ние го доразработихме и се стигна до това, че той ще бъде произведен в България. Дай Боже всичко да мине, производството ще се извършва в България и оттук ще се извършва дистрибуцията на този препарат“, каза пред „Свободна Европа“ Иванов.

Източник: https://news.lex.bg/

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!