Новини

Ива Митева дари депутатите с безплатен паркинг – бил „зона за сигурност“

Сподели в социалните мрежи:

Нов обрат по дългогодишния спор за паркинга на Народното събрание – Столичната община установи, че е бламирана в желанието си да махне депутатските коли от площад „Александър Невски“. Това става с един от малкото закони, които е приел 46-ият парламент, предаде БТВ.

Това лято Столичната община с единодушно решение на общинския съвет решава да намали местата за паркиране на площада между катедралата „Св. Ал Невски“ и Народното събрание, както и на площада до бившия Партиен дом. От кметството отнемат и привилегията за безплатно паркиране на депутатите.

„Това имаше за цел да намали автомобилите в знакови за града места, каквито са двата площада“, коментира общинският съветник Зафир Зарков.

С един от малкото закони, които приема 46-тото Народно събрание обаче, депутатите на практика си връщат безплатните паркинги. Това се случва чрез правилника за организацията и дейността на Народното събрание, който дава право на председателя на парламента да утвърждава зони за сигурност около сградите на парламента.

Ива Митева утвърждава зони за сигурност, които напълно съвпадат с отнетите им от общината паркинги и уведомява с писмо кмета на столицата.

„По-неприятното е, че повече от 300 паркоместа в абсолютния център на града ще останат за паркиране на автомобили на НС“, коментира Зарков.

Плановете на Столичната община и решението на общинския съвет са бившия депутатски паркинг да стане пешеходна зона, но след разпореждането на председателя на НС тази зона вече е извън контрола на Столичната община.

Председателя на 46-тия парламент Ива Митева е отказала коментар.

Източник: https://btvnovinite.bg/

Снимка: https://mysofia.bg/