Видин Новини Новините МС ТОП Новини

Днес е ден за размисъл преди вота 2в1: Агитациите са напълно забранени

Сподели в социалните мрежи:

Днес е денят за размисъл преди изборите за президент и вицепрезидент и за депутати в 47-ия парламент. Третият парламентарен вот за годината ще се проведе, както и предишните, в условията на извънредна епидемична обстановка заради коронавируса, като този път гласуването съвпада с пик на заразени и починали от болестта.

Изборният кодекс забранява агитацията от днес до приключване на изборния ден в неделя. Не е разрешено и обявяването „под каквато и да е форма“ на резултати от допитвания до общественото мнение по повод на изборите. Общините сами решават дали да забранят продажбата на алкохол днес или не.

Днес текат последни приготовления в секциите, които са разположени в училищата. Там ще се спазват противоепидемични мерки на дезинфекция, дистанция, периодично проветряване и носене на маски.

В 9399 секции в страната за втори път ще се гласува само с машини, като в поне 2121 ще има по две устройства. Само с машини ще се гласува и в 208 секции в чужбина, като във всяка от тях ще има по две устройства. И за двата вота ще се гласува на една машина и с една карта.

В неделя гласуването ще започне в 7.00 ч. и ще приключи в 20.00 ч. Изборният ден може да бъде удължен по преценка на Централната избирателна комисия, ако в 20.00 часа пред изборните помещения има желаещи да гласуват, но удължаването може да е най-много с един час – до 21.00 ч.

Кандидатпрезидентските двойки са 23, а кандидатите за народни представители – 5067, издигнати от 27 партии и коалиции. Още не е известен окончателният брой на вписаните в избирателните списъци, но по предварителни данни те са 6 708 189 души.