Облачно и дъждовно, 19 области са с жълт код

Сподели в социалните мрежи:

Днес ни очаква динамично време, което ще се формира под влиянието на преминаващ през страната студен атмосферен фронт, сочи прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология.

Жълт код за обилни дъждове е в сила за областите: Благоевград, Смолян, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Сливен, Габрово, Велико Търново, Търговище, Разград, Русе, Силистра.

Жълт код за обилни дъждове и силен вятър е в сила за областите: Кърджали, Хасково, Ямбол, Бургас, Шумен, Варна и Добрич. сочи прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология.

През деня на много места ще продължи да превалява дъжд, като значителни ще бъдат валежите в югоизточната половина от страната, където на места по преминаването на студения атмосферен фронт ще бъдат придружени и с гръмотевици.

Максималните температури ще бъдат в широк интервал – от 8-12° в Северозападна България и по високите западни полета до 18-20° на места в Източна България, където през по-голямата част от деня ще продължи да духа умерен и временно силен югозападен вятър.

След обяд в северозападната половина от страната ще започне да нахлува студен въздух. След временно спиране на валежите в следобедните часове, през нощта срещу вторник под влияние на приближаващ от запад средиземноморски циклон ще започнат нови валежи от дъжд, а по високите полета и в западната част от Предбалкана – от сняг.

Над Черноморието ще бъде облачно и дъждовно. На места, главно по южното крайбрежие, валежите ще бъдат значителни. През по-голямата част от деня ще духа умерен и временно силен югозападен вятър, който след пладне ще се ориентира от северозапад. Максимални температури на въздуха: 18°-21°. Температурата на морската вода е 12°-13°, вълнението на морето ще бъде 3-4 бала.

Над планините ще бъде облачно и на много места ще има валежи от дъжд, над 1800 метра от сняг, като снежната граница до вечерта ще се снижи и под 700 метра. Максимална температура на височина 1200 метра – около 7°, на 2000 метра – около 0°.

Източник: https://www.dnes.bg/

Снимка БГНЕС

Може да харесате още...