Кметът на Видин разговаря с главния мюфтия

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Сподели в социалните мрежи:

Д-р Цветан Ценков проведе среща с главния мюфтия в България д-р Мустафа Хаджи, който бе на посещение в нашия град. На нея присъства и районният мюфтия Неджати Али. Това съобщават от Община Видин.

По време на разговора бяха обсъдени възможностите за облагородяване на района, където се намира гробът на Осман Пазвантоглу. Един от най-видните управители на Видин от османската епоха от края на XVIII и началото на XIX век е погребан в двора на вече несъществуващата Мустафа джамия в центъра на Видин.

Гробът на Осман Пазвантоглу е недвижима културна ценност от местно значение. В близост до него е паметникът на братята Халил и Ибрахим Бегови, които в края на XIX век даряват имуществото си за построяване на турското читалище „Шефкат“, както и за подпомагане на учението на бедни деца и за стипендии, така че най-даровитите от тях да могат да учат в европейски университети.

Кметът на Общината подчерта, че едно от богатствата на Видин е забележителната над двехилядолетна история. Той беше категоричен, че трябва да бъде съхранено културно-историческото наследство на нашия старопрестолен град, което е сред приоритетите на общинското ръководство.

Предстои в детайли да бъдат обсъдени конкретните стъпки за подобряване облика на района, където са разположени гробът и паметникът.

Източник: Пресцентър на Община Видин

Може да харесате още...