Подадени ръце и заявки за обединение: Така започна животът на 47-ия парламент

Сподели в социалните мрежи:

47-ото Народно събрание официално заработи. Новите депутати положиха клетва, а президентът поиска от тях стабилно управление и реформи. 34-годишният юрист Никола Минчев беше избран за председател на парламента.

Народното събрание започна работа с 228 народни представители в зала. Най-младият парламент беше открит от най-възрастния депутат – Силви Кирилов от ИТН.

„Много съм радостен и щастлив да видя толкова много млади хора в състава на 47-ото Народно събрание. Аз вярвам в младите, защото носят нов поглед, идеи, енергия, свои цели, идеали и очаквания”, заяви той.
Президентът Румен Радев по традиция се обърна към новите депутати и посочи какви очаквания има към тях.

„Демонтажът на прокурорския чадър над корупцията и злоупотребите. Той осигурява безнаказаност, както на големите корупционери, така и на битовите престъпници. Ако парламентът не успее да постигне решителни промени в прокуратурата в обозрим срок, то много скоро миналото ще потърси политически реванш под прикритието на същия този чадър. Без справедливост и законност всички добри намерения са обречени на провал”, подчерта президентът.

От партиите първи думата взеха най-новите в парламента – „Продължаваме промяната“. Кирил Петков изброи редица проблеми у нас и заяви, че отговорът се крие в няколко думи – алчност, егоизъм и нехайство.
От ГЕРБ ще бъдат опозиция, но подадоха ръка за помирение.

„Конфигурацията в настоящия парламент е плод на необходимост. Не е ясно колко български граждани бяха лишени от правото си на глас от репресиите от страна на служебното правителство. Всяка илюзия че някой е победил безапелационно. Готови сме да водим конструктивни и публични разговори с всяка партия“, заяви Десислава Атанасова.

В първите си думи от ДПС отправиха критики към изборния процес, но призоваха за обединение.

„Кризата доведе до избори – изборите до задълбочаване на кризите. Гласуващите не дадоха властта на нито една партия, задължиха парламентарно представените партии да търсят съгласие за национални приоритети и решаване на кризите. С две думи – възстановяване на диалога“, каза Карадайъ.

Христо Иванов от ДБ изтъкна, че вярва в институциите, процедурите, паметта.
„Няма как да говорим за демокрация, без да помним какво е било – тоталитаризмът, защото то винаги надига глава и се връща обратно. Виждам, че все повече хора търсят законност, може би това означава, че всички сме готови за съдебна реформа“, добави той.

„Време е да стане свободна и независима държава, време е за възраждане“, коментира лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов.
Така с познатите заявки за промяна и борба с корупцията 47-ият парламент започна работа.

Вижте още от изказванията на лидерите…

Може да харесате още...