8-и декември – Празник на българските студенти

Сподели в социалните мрежи:

Българските студенти отбелязват днес своя празник. Студентски празник – това е денят, в който Българската православна църква по стар стил е отбелязвала паметта на Светите Седмочисленици и сред тях Свети Климент Охридски (25 ноември по нов стил), считан за един от покровителите на българското висше образование.

Честването му започва през 1903 г. по повод на 15-годишния юбилей на единственото тогава в Княжество България Висше училище, датата става празник на всички студенти в България. Решението за празника е взето от Академичния съвет на Алма матер на 30 ноември 1902 г. Празнуването е отменено след 1944 г. и е заменено със 17 ноември, когато е Международният ден на студентите. През 1962 г. празникът на Софийския университет на 8 декември е възстановен.

На заседание на Съвета на ректорите на 28 октомври 1994 г. е взето решение 8 декември да бъде неучебен ден и празник на българските студенти.

За осигуряване на безопасността на движението по пътищата днес и утре „Пътна полиция“ по традиция разпространява практически препоръки към настоящи, бивши и бъдещи студенти. Целта е празникът да остане незабравим с помощта и на полицейските служители.

Ето някои от съветите на „Пътна полиция“:
Не ползвай личен транспорт за празника!
Намери си шофьор с кола за отиване и връщане и си гарантирай, че той няма да пие алкохол!
Използвай при възможност обществен транспорт, като предварително си резервираш билет!
Ако сте група, ползвайте промоциите и пътувайте организирано с обществен превоз. Така няма да ограничите нито една от възможностите за забавление!

Честит празник!

Може да харесате още...