Дъждовно и ветровито, 24 области са с предупредителен код

Сподели в социалните мрежи:

Днес преди обяд от югозапад облачността отново ще се увеличи, в Западна и Централна България ще има валежи от дъжд. Оранжев код за обилни дъждове и силен вятър е обявен за областите Благоевград, Смолян, Кърджали и Хасково. Жълт код за обилни дъждове и силен вятър е в сила за Старозагорска област. Жълт код за обилни валежи е обявен за областите Перник, Кюстендил, Пазарджик, Пловдив, Габрово, Ловеч, София и София-град. Жълт код за силен вятър е в сила за областите Сливен, Ямбол, Бургас, Варна, Добрич, Шумен, Силистра, Разград, Русе, Търговище и Велико Търново. Това съобщават от НИМХ.

До края на деня ще завали и на изток. В централните райони на Южна България количествата ще са значителни – между 35 и 65 мм. Вятърът от юг-югоизток отново ще се усили, ще е умерен до силен и поривист. Температурите ще са в широки граници, от 3°-4° в Северозападна България до около 15° в Източна България. През нощта срещу неделя валежите ще продължат.

В планините ще бъде облачно, ветровито и с валежи от дъжд, над 1700 метра – от сняг. В Рило-Родопския масив количествата ще са значителни и ще се образува нова снежна покривка. Ще духа силен и бурен вятър от южната четвърт и по проходите ще има условия за преспи и навявания. Максималната температура на 1200 метра ще бъде около 5°, на 2000 метра 0°.

Сутринта по Черноморието облачността ще е разкъсана, но още преди обяд от югозапад ще се увеличи и до вечерта ще завали дъжд. Ще духа умерен и силен вятър от юг-югоизток. Максимални температура на въздуха: 12°-16°. Температурата на морската вода е 11°-13°. Вълнението на морето ще бъде 2-4 бала.

Източник: НИМХ

Може да харесате още...