Засилен интерес към ПИК кодовете на НАП

Сподели в социалните мрежи:

Засилен интерес към персоналния идентификационен код на НАП се отчита през последния месец в град Видин. 152 видинчани са посетили офиса на НАП за да получат своя персонален идентификационен код (ПИК) през м. ноември, което е три пъти повече от предходния месец. Това съобщиха от НАП.

Персонален идентификационен код (ПИК) се издава във всички офиси на НАП след подаване на заявление, в което задължително се посочват телефон и електронен адрес за кореспонденция с приходната агенция. Притежателите на ПИК могат сами чрез профила си в потребителския интерфейс да променят своя e-mail и телефон за връзка, да се отказват от вече заявени услуги и да променят съществуващ ПИК.

С ПИК код могат да се подават различни данъчни и осигурителни декларации, да се правят справки за наличие на публични задължения, за здравен статус, за сключени трудови договори, за декларирания от работодателя осигурителен доход, за преведените осигурителни вноски за втора пенсия, както и да се плащат задължения към НАП.

Чрез ПИК код гражданите и фирмите освен да ползват над 30 електронни услуги, достъпни през портала за е-услуги на НАП – https://portal.nra.bg/, могат да ползват и електронни услуги, предоставяни от Националния осигурителен институт, Националната здравноосигурителна каса, Агенцията по вписванията, Агенцията по заетостта, Централния депозитар и над 60 общини в страната, измежду които общините Видин и Белоградчик.

„С въвеждането на персоналния идентификационен код, НАП дава шанс и на физическите лица да общуват с администрацията онлайн без да е необходимо да закупуват електронен подпис. До днес над 13 000 клиенти на НАП от Видинска област имат активен ПИК, което освен че им спестява време, усилия и средства, им позволява ефективно и защитено да предоставят и получават документи и информация по електронен път. Намаляването на административната тежест и разходите на клиентите и подпомагането на гражданите и фирмите при упражняване на правата и задълженията им, са основни приоритети работата на приходната администрация“, коментираха от видинския офис на НАП.

Източник: Пресцентър на НАП

Може да харесате още...