Днес е Игнажден – почитаме св. Игнатий Богоносец

Сподели в социалните мрежи:

Игнажден празнуваме днес. Почитаме Свети Игнатий, когото наричат и Богоносец, защото самият той е казвал, че носи Бог в сърцето си. Загива мъчително, разкъсан от лъвове по заповед на римския владетел Траян.

Игнажден е стар народен празник и този ден започват коледните празници. Смята се и за начало на Мръсните дни – от Игнажден до Богоявление и преход от старата към новата година.
Вечерта срещу празника е първата вечер, в която се кади с тамян. Приготвят се само постни храни. На трапезата се слага сурово жито и орехи. Върху хляба или житото се запалва свещ, а най-възрастният обхожда с тамян и въглен и кади. Пепелта, свеща и орехите се запазват. Според християнството започват родилните мъки на Богородица.

От това кой ще влезе пръв в къщата на Игнажден, се гадае каква ще бъде и следващата година. Ако влезлият първи е добър, весел чавек, то и в къщата през цялата година ще има благоденствие и успех във всичко. Сред народа денят е известен и като „полазник“.

Св. Игнатий е известен с прозвището си Богоносец, за което има две традиционни обяснения: първо, защото винаги е носел Бога в сърцето си; второ, защото като малък е бил онова дете, което Иисус Христос е взел в обятията Си и е казал знаменити думи: „И като взе едно дете, изправи го посред тях, прегърна го и им рече: който приеме едно такова дете в Мое име, Мене приема, а който Мене приема, приема не Мене, а Тогова, Който Ме е пратил“ (Марк 9:36-37). При това второто обяснение не изключва първото. Но думата ни тук е за датата на неговата памет.

Днес имен ден празнуват Пламен, Пламена, Огнян, Огняна, Игнат, Игната, Иго. Игнажден е един от големите зимни празници, който предхожда Рождество Христово.

Може да харесате още...