До края на декември искаме данъчните облекчения за деца чрез работодател

Сподели в социалните мрежи:

До края на декември родителите на деца и на деца с увреждания могат да ползват по-високите данъчни облекчения чрез работодателя си по основно трудово правоотношение. За целта те трябва да подадат декларация пред него в срок до 31 декември тази година. В този случай работодателят може да им възстанови до края на януари 2022 година удържания в повече данък за 2021 година. Това съобщават от НАП.

Данъчната отстъпка е значително по-висока в сравнение с предходни години и се прилага еднократно само за доходите от 2021 година. Изчислението на сумата за получаване се прави въз основа на облагаемите доходи на родителите през 2021 година. Сумите, с които е възможно да се намали общата годишна данъчна основа при ползване на данъчно облекчение за деца са: 4 500 лева за едно дете, 9 000 лева за две деца и 13 500 лева за три и повече деца, като родителите ще получат съответно до 450 лева за едно дете, до 900 лева за две и до 1 350 лева за три и повече деца. За отглеждане на едно дете с увреждания намалението за тази година е в размер на 9 000 лева, като сумата за получаване е 900 лева

Родителите на деца с 50 и с над 50 % увреждания имат право да ползват и двете данъчни облекчения. Например за отглеждането на едно дете, което е с увреждания, родителят има право на данъчно облекчение за деца в размер на 4 500 лева (сума за получаване до 450 лева) и на данъчно облекчение за деца с увреждания 9 000 лева (сума за получаване до 900 лева) Двете данъчни облекчения се сумират и така общият им размер може да достигне до 13 500 лева (сума за получаване до 1350 лева)

Освен пред работодател, данъчно облекчение може да се ползва и с подаване на годишна данъчна декларация в НАП в срок от 10 януари до 03 май 2022 година, като паричните суми ще бъдат възстановени след проверка от приходната агенция в срок от 1 месец след подаването на декларацията.

За да ползва данъчните облекчения, физическото лице (включително едноличен търговец) трябва през 2021 година да е получавало доходи, облагаеми с годишни данъци (данък върху общата годишна данъчна основа или данък върху годишната данъчна основа за доходите от стопанска дейност като едноличен търговец). Хората без доходи, или само с необлагаеми такива като обезщетение за майчинство например, както и само с доходи, облагаеми с окончателен и/или патентен данък, не могат да се възползват от облекченията, но това може да направи другият родител, допълват от НАП.

Едно от най-важните изисквания за прилагане на облекченията е лицата да нямат задължения, подлежащи на принудително изпълнение. От НАП съветват гражданите да проверят с персонален идентификационен код данъчната си сметка онлайн за задължения преди да ползват данъчно облекчение, за да избегнат неудобства.

Условията за ползване на данъчните облекчения за деца и деца с увреждания са подробно описани в сайта на НАП и Фейсбук страницата на ведомството. Консултация по тези въпроси може да се направи с Информационния център на НАП на телефон: 0700 18 700 и имейл [email protected]

Източник: Пресцентър на НАП-Видин

Снимка: https://nova.bg/news/

Може да харесате още...