Честито Рождество Христово! Честваме най-светлия християнски празник

Сподели в социалните мрежи:

Коледа е! Екипът на Медия Северозапад ви желае здраве, успехи и сбъднати мечти.

Днес се е родил Божият син! Светът се приготвя за ново начало, а във всеки дом цари семеен уют. В днешния ден се преплитат вековни традиции, религия и западна мода. Празникът е взел от всичко по-малко, а всяко семейство оставя и своя отпечатък. 2020 година също бележи днешния ден. Неизбежно е, но погледите ни трябва да са насочени към бъдещето с надежда и смирение. Да отдадем заслуженото на днешния ден и да се насладим на всичко, което той носи.

Празнуваме Коледа в продължение на три дни. Като според християнските традиции днес се ходи на църква и се отслужва се празнична литургия за здраве и благоденствие.

Според традицията за празничната вечер се пече пуйка със зеле. На масата присъстват сарми, пържоли, баница, туршия. По-добрите кулинари могат да приготвят тиква, пълнена с месо, капама със свинско или телешко месо. Капамата съдържа кисело зеле, кайма, сарми с месо, наденица или луканка, кървавица, сланина. Перфектната капама се състои от всичко това. Продуктите се слагат задължително в глинен съд и се готвят много дълго на бавен огън – поне няколко часа. Съдът се затваря с тесто, за да може да се задуши месото добре.

За празничната трапеза се приготвя питка или цяла погача. Тя може да бъде украсена с мотиви от раждането на Христос или пък с фолклорни мотиви – листа, венци, клони, птичета и др.

В народните представи през нощта се появяват караконджоли, вампири, таласъми и др. свръхестествени същества. Коледарите със своите песни имат силата да ги прогонят.

Иначе коледарите трябва да са с накичени с китки калпаци, а в ръцете си да носят „шарени тояги“. Обикновено групите от коледари се състоят от старец, баба, трохобер, гайдар и четници певци. Старецът и бабата разсмиват, трохоберът събира даровете, гайдарът свири, четниците пеят. В някои райони коледарите се правят на котараци, мяукат и известяват за пристигането си. Момците коледари са облечени празнично, като за голям студ, какъвто обикновено е, с калпаци, окичени с наниз пуканки и китка от чемшир, с геги в ръце.

Честити да бъдат и всички именници днес! Това са Христо, Христина, Християн, Християна.

Светли Празници!

Може да харесате още...