Новини

Издадоха заповедите, забраняващи на мобилните оператори да вдигат цените

Сподели в социалните мрежи:

„Потребителите са подложени на безпрецедентен натиск от увеличаващите се цени на всички стоки и услуги. Няма да позволим прилагането на нелоялни търговски практики, които допълнително товарят семействата с непосилни разходи в тази криза. С всички възможности на закона ще защитаваме потребителите от злоупотреби с правата им. Сега държавата трябва да се погрижи за хората“, заяви вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова.

Тя съобщи, че Комисията за защита на потребителите (КЗП) е издала заповеди №685/23.12.21г. и №684/23.12.21г., с които се забранява на мобилните оператори да индексират цените по ред, който не е предвиден в сключените между тях и потребителите договори. В мотивите си Комисията подчертава:

„При извършен преглед на предлаганите от дружеството типови договори и общи условия се установява наличието на клауза, регламентираща индексирането на цените на месечните абонаментни такси, а именно:

„Операторът има право да индексира месечния абонамент веднъж годишно с размер на обявения от НСИ средногодишен индекс на потребителските цени за предходната година, като информира Потребителя в първата месечна фактура след индексирането. Индексираният месечен абонамент е основа за извършване на индексация през следващата година“

Видно от цитирания текст, не е регламентирано, че операторът има право да индексира месечните абонаментни такси по договорите за ползване на електронни съобщителни услуги с обявения от НСИ средногодишен индекс на потребителските цени за две години наведнъж, а напротив – в текста е ясно разписано, че операторът има единствено възможност да увеличи МАТ с индекса за една предходна година.

Още повече, потребители, които са подписали договори в средата и след средата на 2021 г. не би следвало да очакват и съответно да бъдат задължавани да заплащат увеличение на МАТ на база предходна година преди взетото от тях търговско решение за подписването на договори.

Източник: Bulgaria ON AIR

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR