Нова година, нови данъци във Видин (репортаж)

Сподели в социалните мрежи:

В последния работен ден за тази година местните депутати във Видин решиха да вдигнат данъка в града и населените места в общината, както и административните услуги. От БСП определиха предложението на кмета като „Коледна брадва“ за видинчани. Стигна се до висок тон и обиди в заседателната зала тази сутрин.

Още в първите минути на заседанието съветниците се „захапаха“ в частта „Актуализация на бюджета“.

Юли Петров, общински съветник
„Защо съветниците не сме запознати с така наречената актуализация на бюджета?“

Цветомира Илиева – зам. кмет на Видин
„До вчера вървяха разплащанията по бюджетната система СЕБРА. Знаете, че за да се направи цялостна актуализация на бюджета, трябва информация да са подали всички подразделения…и тогава този бюджет е обобщен и достоверен“.

Така се оказа, че през последните месеци пари са постъпвали към община Видин по различни пера, но без съветниците да знаят за това. Последното перо е от над 1 милион лева за борба с COVID пандемията.

инж. Огнян Ценков – бивш кмет на Видин
„С бюджетът трябва да се прави актуализация.Както беше по мое време с 3 милиона лева, които ни предоставяше министерски съвет. И освен, че се прави актуализация в приходната част, се гласува в поименен списък от съветниците как се разходват. Ние реално общинските съветници не сме видели никакъв документ за тези пари. Друг е въпросът комисията по финанси какво е гледала и допуснала до заседание. Или е гледала някакви документи или се е разписала в документ с невярно съдържание“.

Така със 17 „ЗА“ 8 „против“ и двама въздържали се, съветниците поеха отговорността за харчовете на властта. И още: Данък сгради, смет, МПС и административните услуги скачат с над 100%. Предложението предизвика буря от реакции в залата.

Димитър Велков – общински съветник
„Показваме, че сме загрижени за видинчани и тяхното добруване. Нищо чудно ако още хора ни напуснат и отидат в чужбина“.

Юли Петров – общински съветник
„Говорите ми за 3 лева, 2 лева, което са пълни глупости. Имам приятели в „Калето“, които в момента плащат над 300 лева данък, след увеличението ще отидат на над 600. Защо продължавате да манипулирате?“

В материалите за повишаването на такса смет например е заложено, че налога се вдига с 3, 85 промила. Проста сметка обаче напрaвена по време на заседанието показва, че промилите са двойно повече – 4,65. В крайна сметка с видимо мнозинство, сред които и съветници от ГЕРБ, които на миналото заседание бяха против по-високия налог, гласуваха ЗА и предложението бе прието, но без частта за такса смет. А от опозицията се заканиха да атакуват решенията при областния управител, който и да е той след Нова година.

Може да харесате още...