Ангел Кунчев не мисли за пълен локдаун

Сподели в социалните мрежи:

Пълен локдаун или прекъсване на учебния процес заради Омикрон към момента не е планирано, увери пред БТВ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Това е предвидено само при чувствително влошаване на ситуацията.

По мнението на Кунчев пълен локдаун трябва да бъде изключен. „През изтеклите 2 години минахме през почти целия набор от мерки и до голяма степен научихме уроците си: че не трябва да се хвърляме нито в едната, нито в другата крайност. Ако удариш много силно икономическия и социалния живот, хората не го приемат положително“, коментира главният държавен здравен инспектор.

„Лошото е, че излизайки от четвъртата вълна не слязохме до нормални граници, а останахме на една по-висока база, от която започва растеж“, посочи главният здравен инспектор. Средната заболеваемост в страната в момента все още е около 350 на 100 000 души. Критична би станала ситуацията, когато натискът върху болниците стане много голям.

Според него Омикрон ще стане доминиращ вариант много бързо. По-важното е колко хора ще имат нужда да влязат в болница, колко ще попаднат в интензивни отделения и какви жертви ще дадем – това е ключовото, обясни Кунчев.

Наблюденията показват, че при този вариант протичането на заболяването е малко по-леко, но и при по-ниска смъртност, когато са обхванати твърде много хора, натискът върху болниците ще е много голям, прогнозира той.

Ангел Кунчев очаква бум на епидемията не само в големите градове, но и в ски центровете. „Вълната от Западна Европа неминуемо ще дойде и у нас“, посочи доц. Ангел Кунчев.

На този етап всички пациенти, установени с Омикрон у нас, не се нуждаят от болнично лечение, в домовете са си. Пръснати са във всички възрастови групи – от 10-годишни до 70-годишни. Може да се очаква обаче удвояване в много кратки срокове – на всеки два дни беше във Великобритания.

Може да харесате още...