Борисов захапа правителството, минало времето на пиара

Сподели в социалните мрежи:

Бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че ако има някакъв упрек към правителството, това е, че времето на пиара отдавна било минало.

„Те (бившите служебни министри, б. р.) не може, докато бяха министри, да не са виждали числата и тренда нагоре“, разкритикува Борисов на пресконференция в централата на партията.

9 млрд. лв. за декември и това да остане скрито от обществото, без да се коментира по медиите…, недоумява бившият премиер, като даде пример, че правителството на ГЕРБ давало пари за саниране и строителство.

„Тези хора няма да построят нищо поради страха си от този метал, защото всеки договор ще им е нагоре. Защо вие спряхте договорите, с кого направихте далаверата на по-високите етажи на корупцията? Защо спряхте евтините договори? За това и велоалея няма да направят“, отсече Борисов.

Той продължи с критиките, като недоумява защо страната продължава да е без Национален план за възстановяване и устойвиост, както и без бюджет.

Борисов се скара на депутатите си да не натякват за партията шах на премиера Кирил Петков с дете навръх Нова година.

Депутатът от ГЕРБ Александър Иванов също разкритикува правителството на „Продължаваме промяната“. Той заяви, че промяната продължава 10 месеца, но промяната била в негативен тренд и негативни рекорди в разходите на правителството през декември 2021 г. Правителството е изхарчило над 9 млрд. лв. за един месец, което е необосновано и притеснително за ГЕРБ.

1.2 млрд. лв. били одобрени от Народното събрание в последната работна седмица в края на 2021 г., а за другите над 7.8 млрд. лв. ГЕРБ не знаят за какво са били похарчени и търсят отговори. Защо декември месец 2021 г. използваните средства от фискалния резерв са 4 млрд. и 600 млн. лв., запита Иванов.

По думите му отново негативен рекорд имало в дефицита на държавата. През 2021 г. имало 4 млрд. лв. дефицит, докато през 2017 г. правителството на ГЕРБ имало излишък от почти 1 млрд. лв. По-доброто планиране довело до един балансиран бюджет, като 140 млн. лв. бил излишъкът през 2018 г., а през 2019 г. също имало малък дефицит.

Той настоя за спешни мерки за овладяване на галопиращата инфлация. Четири пъти по-голяма е инфлацията при промишлеността, отколкото при потребителските цени, стана ясно още по време на пресконференцията. С партия шах и анализи не се случа, а се случва с работа и мерки, категоричен бе Александър Иванов.

7.3% била инфлацията през ноември месец миналата година, а ако се погледне в магазините, то инфлацията е много повече. Оттук насетне следва за първи път от тройната коалиция насам двуцифрена инфлация. Дойде четворната коалиция и страната се върна към двуцифрената инфлация, разкритикуваха от ГЕРБ. Нямало никакви мерки за инфлацията, дори нямало неработещи мерки и това било най-притеснително в цялата ситуация.

От своя страна бившият енергиен и икономически министър Делян Добрев разкритикува премиера Кирил Петков за вчерашното му телевизионно интервю. „Мерките няма никакви, но не само, че няма мерки, но вчера имаше интервю на премиера Кирил Петков, който заяви, че е изненадан от увеличението на газа с 30%. Дори секретаря на президента Димитър Стоянов не се стърпя и се смути.“

„Булгаргаз“ щял да изпита ликвидна криза от 150 млн. лв. на месец. По прогноза на експертите от ГЕРБ през януари и март месец ликвидната цена щяла да достигне до половин милиард лева в Булгаргаз. Защо няма компенсации за Булгаргаз, недоумява Добрев.

Той подчерта, че новите управляващи трябвало да знаят, че КЕВР е независим регулатор.

Съставът на комисията е професионален, като от целия състав от ГЕРБ имало само двама представители. Да спрат да се оправдават с КЕВР, призова Добрев. Той смята, че от „Продължаваме промяната“ готвели Венко Сабрутев до края на месец януари да стане председател на КЕВР. Да не си мислят, че ще сложат политическо назначение в КЕВР, за да го управляват, предупреди Добрев.

Източник: News.bg

Може да харесате още...