Хлябът поскъпва с близо 20% заради по-високите сметки, малкият бизнес е на ръба

Сподели в социалните мрежи:

Притеснението на производителите е, че ще има все по-малко купувачи

Малкият бизнес е на ръба. В това са категорични собствени на десетки малки предприятия, които са пред фалит. Причината – високите режийни разходи.

В някои хлебарски цехове произвеждат „насъщния“ от години. Заради високите цени на тока обаче се принуждават да увеличат цените на хляба. Вече чувстват и спад в продажбите.

„Ние нямаме друг избор, след като повишават суровините и тока. Задължително увеличаваме и ние крайния продукт. Проблемът в момента е скъпият ток. Ние сме на ръба. Всеки ден работим в някаква несигурност“, сподели производителят на хляб Диян Костов.

Tой пресмята колко по-скъпо му излиза една бутилка олио.

„Преди беше 18 лв. 10 литра туба, а сега е 28 лв. А ние използваме големи количества“, каза той.

В момента един хляб в магазина струва около 1,90 лв. Прогнозите са след скока в цената на газа и тока да поскъпне с още близо 20%.

„Всеки ден като отидеш в магазина и се изненадваш. Днес като отидох също е увеличен хлябът – с 0,20 лв., с 0,30 лв. Има и с повече. Това не е живот, това е стрес“, смята пенсионерът Тони Тонев.

„Ако нямаме равновесие при тока, нищо добро не ни очаква. Към момента имаме едно странно състояние на свръхпроизводство на всичко в Европейския съюз. В същото време един постоянен темп на нарастване на всички продукти. Главната причина са режийните разходи, както и разходите за логистика“, посочи председателят на Държавната комисия по стоковите борси Владимир Иванов.

Притеснението на производителите е, че заради постоянното поскъпване, ще има все по-малко купувачи.

Може да харесате още...