Общински шеф хвана кръста във Видин (снимки)

Сподели в социалните мрежи:

Чавдар Славчов, който е директор на депото за битови отпадъци спаси Богоявленския кръст в крайдунавския град.

И тази година традицията във Видин бе спазена въпреки пандемията от COVID. За кръста скочиха 4-ма, но най-пъргав от тях бе именно Славчов.

Отбелязването на големия християнски празник Йордановден започна със Света божествена литургия в Катедралния храм „Св. вкмч Димитър Солунски“, отслужена от Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Даниил. Десетки видинчани се събраха в Божия дом, за да запалят свещ, да се помолят за здраве и благоденствие и вземат светена вода. Сред присъстващите на службата бяха кметът на Общината д-р Цветан Ценков, заместник-кметът Борислава Борисова, председателят на Общинския съвет Генади Велков, заместник областният управител Илия Каменов.
След края на литургията те се включиха и в литийното шествие, което се отправи към градския плаж при крепостта „Баба Вида“. Там видинският владика отслужи Велик водосвет и извърши освещаване на водите на Дунав. В словото си към присъстващите митрополит Даниил припомни значението на празника и призова: „Нека ние, просветени и научени от Бога чрез днешното събитие, да знаем кой е Той и как да проявяваме на дело човеколюбието. Честит и благословен празник на всички!“.
След това митрополит Даниил хвърли Богоявленския кръст в дунавските води. Тази година в ритуала по „спасяването“ му се включиха четирима млади мъже. Пръв до светинята успя да достигне Чавдар Славчов, който е директор на Регионалното депо за битови отпадъци във Видин. Той е на 34 години и за пръв път скача за кръста. Сподели, че спонтанно решил да се включи в днешния ритуал. Пожеланията, които отправи, бяха за крепко здраве и благополучие през новата година за всички видински граждани.
Днес в Община Видин празнуват 330 мъже, носещи името Йордан. Най-възрастният именик е роден през 1929 година, а най-малкият – на 20.09.2021 година. Името Йорданка носят 192 дами, като най-възрастната е родена през 1926 година, а най-малката – през 2020 година.

Снимки: Полина Василева

Може да харесате още...