Празнуваме Бабинден!

Сподели в социалните мрежи:

Днес празнуваме Бабинден – един от големите женски празници, посветен на родилната помощ, акушерките и гинеколозите. По стар стил празникът се отбелязва на 21 януари, а по нов на 8 ануари. Този ден е посветен на възрастните жени, които са помагали или „бабували“ на родилките.

Бабин ден е чисто женски празник и мъжете се крият вкъщи, защото щом излезлите на мегдана развеселени жени видят мъж, хващат го и започват да го разсъбличат, докато не плати на музиканти да им свирят и не ги почерпи с кафе или нещо друго. Само на този ден в миналото на жените се разрешавало да пият в кръчмата. Жените закарват бабата на река, езеро или кладенец, където се извършва обредното къпане. Всички са накичени с червени чушки и вълна. Песните, които се пеят, са с еротични мотиви. На празника не се допускат мъже. Жените се закачат и шегуват със срещнатите по пътя мъже. При водата окъпват бабата и я връщат на ръце в дома. Има легенда за времето, описано в Библията, когато евреите били роби в Египет, а египетският цар заповядал на бабите акушерки да убиват новородените еврейски момчета. Но те не го правели, защото имали страх от Бога.

Днес празникът е загубил голяма част от обредните си обичаи като къпане на малките деца от бабата, угощение на младите булки в дома на бабата и къпането ѝ – обичай, разпространен само в някои краища на страната. Бабинден се празнува от по-възрастните с много веселие. От 1951 г. до сега този празник е обявен за Ден на родилната помощ.

Снимка: https://www.zdravedae.com/

Може да харесате още...