Буря в управлението? Ценков и Велков: „Няма да допуснем общината да фалира“ (репортаж)

Сподели в социалните мрежи:

Продължава напрежението в управлението на Видин след като на последните заседания на местния парламент с просто око се видя неразбирателство между управляващата коалиция  ГЕРБ и СДС, които на някои от предложенията на кмета гласуваха ведно с опозицията от БСП. На последното заседание на общинския съвет част от ГЕРБ гласуваха против увеличаването на такса „смет“, а лидерът на СДС във Видин – Генади Велков определи поведението им като неизпълнение на коалиционното споразумение. На фона на това, кметът д-р Цветан Ценков спешно свиква народните представители от Видин и настоява с декларация да се обърне сериозно внимание на региона, в противен случаи градоначалникът е готов за протест.

   
Скандалът, който се вдигна около план-сметката за чистотата може да се счете за политическа постановка. Това намекнаха на пресконференция както кметът на Видин, така и шефът на местния парламент.

Д-р Цветан Ценков – кмет на Видин
„Категорично не приемам фалшивата „загриженост” на един съветник, който ни е оставил повече дългове, отколкото средства ще съберем за четири години от увеличението, което аз предлагам“, се посочва в началото на декларацията. В същото време в нея кметът изразява възмущението си от изявлението, направено по време на проведеното на 7 януари заседание на Общинския съвет от общинския съветник Цецко Иванов, че областният управител ще върне план-сметката за чистота, която бе приета. И то преди племенникът му г-н Любен Иванов да е встъпил в длъжност. „Уважавам новия областен управител! Вярвам, че съвместно можем да решим много проблеми и да стартираме важни проекти. Обръщам се към българското правителство, което го е назначило, с надежда, че спирането на жизненоважни решения за Община Видин не е целенасочена държавна политика. Дано изказаното да е плод на роднински амбиции!“

А иначе, темата за повишаването на данъците се тупа още 2008-ма година насам, досега обаче никой не поддемал инициативата да бъдат внесени за гласуване.

Генади Велков – председател на ОБС-Видин“Дълго време се колебаех дали да внеса това предложение за разглеждане, то стои на бюрото ми от повече от година. Когато само за ноември миналата година Община Видин плати 206 000 лв. за ток, при положение че за цялата предишна година сметката беше 500 000 лв., се видя, че няма как да се мине без увеличението на данъците и таксите. Благодарен съм на всички, които гласуваха това предложение, те показаха, че поставят Видин преди партийните интереси. Моята партия винаги е била първо Видин и след това СДС“.

А относно партийния въпрос още във вторник на Национално ниво в СДС ще се коментира поведението на местните съветници от ГЕРБ защото според Генади Велков, те не изпълнявали коалиционното си споразумение. Всичко започнало още от изборите за президент, когато кметът открито подкрепи кандидатурата на Румен Радев, след което СДС на Национално ниво се разграничиха от него, но местния шеф на партията – НЕ.

Генади Велков – председател на ОБС-Видин
„На мен ми беше много трудно да водя разговори с колегите от ГЕРБ защото се оказа, че ръководството на структурата не решава какво отношение да вземат и не бях доволен, че въпреки коалиционното споразумение, което беше сключено още с бившия координатор г-н Тошев, те си правят срещи самостоятелно и решават какво да се случва. На практика ако решението по дадена тема е еднакво – то е от името на коалицията, ако е различно, то си е само мое, което е недопустимо“.

Кметът на Видин е категоричен, че в политиката трябва да се създават приятелства, а не войни за да може да има подем в региона. И по последна статистика Видин отново изостава с пъти повече както икономически, така и по брой население.

Срещата с депутатите е утре от 11:00 часа, като по предварителна информация ще се проведе затворена за медиите.

Може да харесате още...