Два пъти повече здравноосигурени смениха личния си лекар през декември 2021-ва година

smart
Сподели в социалните мрежи:

3 421 здравноосигурени лица са попълнили регистрационна форма за постоянен избор на общопрактикуващ лекар през декември, с което са реализирали свободното си право на преизбор на личен лекар през регламентирания срок. Броят им е два пъти повече, сравнено с данните за месец юни 2021-ва година – 1 534 здравноосигурени лица. Община Белоградчик остана с една лекарска практика по-малко, което е обективната причина за значително по-големия брой лица през последния месец на годината. (В община Белоградчик лекарските практики вече са две). Това съобщиха от РЗОК-Видин.

Данните за месец декември 2020-та година -1 360 здравноосигурени лица са сменили личния си лекар.
Именно през декември, подобно на летните месеци, в Районната здравноосигурителна каса при работата с граждани се наблюдават процеси, свързани с прибирането на наши съграждани от друга европейска държава, където е имало престой или пребиваване. Сред причините за смяната на личен лекар се открояват още влошен достъп до медицинско обслужване в условията на усложнена епидемична обстановка и по-обичайното – отказ да се издаде направление/я за консултация и съвместно лечение.

Все повече се откроява online формата за обратна връзка с гражданите, където и да се намират.
Рубриката „Online консултация“ на nhif.bg. Съществува и официална Facebook страница на НЗОК.
Следващата възможност за преизбор на общопрактикуващ лекар е през месец юни 2022-ра година.

По всяко време може да се провери последната актуална регистрация при личен лекар на официалния сайт на Националната здравноосигурителна каса: nhif.bg, рубрика „Услуги за граждани“, „Проверка на личен лекар“.

Източник: Пресцентър на РЗОК-Видин

Може да харесате още...