Ответен удар! Местната власт с обвинения към областния управител във Видин (репортаж)

Сподели в социалните мрежи:

Върнатите решения за повишаването на данъците и такса „смет“ от областния управител вдигнаха градуса на напрежението в община Видин. Според местната власт губернатора цели политически дивиденти с тези си действия, а в първото си интервю пред медиите Любен Иванов съобщи, че предложенията, които са гласували местните съветници били пълни с юридически грешки. По-късно днес кметът на Видин и председателят на общинския съвет пък излязоха с остра декларация срещу действията на областния управител и призоваха премиера да се намеси в казуса.

ВИЖТЕ ПОВЕЧЕ ВЪВ ВИДЕОТО, ОЧАКВАЙТЕ ОЩЕ ПО ТЕМАТА И В „ДОБРО УТРО, СЕВЕРОЗАПАД“.


Според областния управител на Видин – гласуваните решения за вдигането на данъците и такса „смет“ са юридически недопустими.

Любен Иванов – областен управител на Видин
„Местните данъци се определят с наредба, променянето на данъците става същото с наредба. Приемането на проект за наредба става на две четения в две отделни заседания. Това не е направено! По изключение може да се направи и с едно заседание, но затова трябва решение на ОБС-Видин, което също липсва“.

Не липсват и аргументи за връщането и на увеличението на такса „смет“.

Любен Иванов – областен управител на Видин
„Най-интересното е, че общественото обсъждане за тази такса“смет“ се е случило през 2020-та година, 2021-ва не се е случвало“.

Така местната власт се връща в изходна позиция.

Д-р Цветан Ценков – кмет на Видин
„Което на практика блокира работата на общинската администрация. След тези действия няма как да стартира данъчната кампания, защото не е възможно да се начисли облогът за тази година“.

Според местната власт причината за ситуацията е на личностна основа и дават примери.

Генади Велков – председател на ОБС – Видин
„Тя причината се оказа доста тривиална – толкова тривиална, че чак жалка! Пари! За 4 години, фирмата близка до областния управител, на негови близки и роднини, в миналия мандат е получила 534 942 лева и 78 ст. за охрана. 2020-та и 21-ва година е получила 49 913 лева от които 40 хиляди са стари плащания от предходния мандат“. Когато вместо по 150 хиляди на година, даваш по 15 хиляди, няма как да те обичат“.

Цялата информация била изпратена и до министерски съвет с молба премиера Кирил Петков да се намеси.

Д-р Цветан Ценков – кмет на Видин
„Те трябва да знаят, че тази конфронтация до нищо добро няма да доведе. Вие утре ако искате да си платите данък сгради или МПС няма да можете защото сме блокирани.

Според кметът създалата се ситуация е прецедент в цялата страна.

Може да харесате още...