Разследване на Калин Иванов: Харчат ли се над 200 хиляди лева в училище без деца? (Добро утро, Северозапад)

Сподели в социалните мрежи:

Над 200 хиляди лева на година харчи от държавата ОУ „Васил Априлов“в село Рабиша за издръжка на персонала. В същото време занятия почти не се провеждат, защото 28 деца по документи почти не посещават учебното заведение. 50 хиляди лева пък на година харчи община Белоградчик за да осигури транспорта на децата – фантоми. Кой и как допуска да се случва това? Отговорите в разследването на Калин Иванов.

Йорданка Еленкова- директор на ОУ „Васил Априлов“
„Нашите деца са от ромската общност и … много малко са с декларации…“

Жителка на Рабиша: „Няма деца, но има училище за персонала за да взимат заплати“.

Борис Николов – кмет на община Белоградчик
„Едно 50 хиляди лева отиват – не съм ги смятал, то даже на човек не му се ще да смята тези на хала хвърлени пари, но това е сумата, която общината заделя за да съществува това училище“.

Датата е 18-ти октомври 2021 година, часът около 8 сутринта. Екипът ни е позициониран повече от час преди началото на учебния процес, но от 28 ученици няма и следа.

Калин Иванов – журналист
„Часът е 8;12 минути и по принцип вече е започнал първия час в училището в с. Рабиша, но това, което виждаме е, че освен охраната, няма индикации тук да има деца“.

40 минути по-късно, гледката е същата.

Калин Иванов – журналист
“ Часът е 8:50 минути – повече от 40 минути както сме пред училището – няма и вопъл и стон от деца в това училище“.

Няколко дни по-късно решаваме да направим експеримент с подставено лице. Самотна майка, която иска да запише детето си в 3-ти клас в ОУ „Васил Априлов“, но директорката ни отговаря, че нямат 3-ти клас.

И докато деца почти не посещават школото. Държавата дава над 200 хиляди лева за издръжката на училището. Според отчетите публикувани в сайта на ОУ’Васил Априлов“ – близо 160 хиляди лева са само заплатите на персонала. Ръковоството на школото не се лишава от нищо, има си учителски колектив, който забележете идва от Белоградчик и Видин, параджия, готвачки, чистачки, а децата и те предимно от Белоградчик пътували – признава кметът Борис Николов.

Борис Николов – кмет на Белоградчик
„Записват деца, които не желаят да посещават други училища и там над90% от децата са от Белоградчик“.

И още: В отчета за 2020 та година се посочва като похарчени около 14 хиляди лева за „външни услуги“ каквото и да значи това. Над 22 хиляди лева пък училището плаща на нещатен персонал. Да не говорим за осигуровките, които възлизат на над 50 хиляди лева. Така на практика се оказва, че школото работи в полза да работещите там.

Репортер : Знаете ли защо няма деца днес?
Персонал: Откъде да знам защо няма деца! Вас какво Ви интересува? Има си инспекторат – вие какви сте?

И така на 14 януари тази година се връщаме за да видим колко и дали ще има деца този път. Ситуацията се повтаря, а според директора на учебното заведение, децата ще дойдат, но закъснявали, въпреки, че е почти девет и първия час е към своя край. Отказват да ни допуснат до класните стаи, отказват и да бъдат снимани.

Йорданка Еленкова- директор на ОУ „Васил Априлов“
„Ще дойдат най-вероятно, но закъсняват“.

Репортер: Какво излиза сега – вие учите присъствено, ама децата ги няма ?
Йорданка Еленкова- директор на ОУ „Васил Априлов“
„Провеждаме с колкото дойдат. Има хора и дето пътуват и най-вероятно закъсняват“.

Деца може да няма, но целия персонал бе в иделно затопленото школо. Всички разбира се избягаха по стаите след като се появихме и малко преди да се появи и директорът.

Борис Николов – кмет на Белоградчик
„Тежка е ситуацията там и това е от доста отдавна. За съжаление може би дойде времето за закриване на това училище, но ние като община нямаме законово право на това“.

Право на това имат от Министерството на образованието, а то пък може да се произнесе на база на констатациите направени от РУО-Видин. Отправихме запитване колко пъти местното МОН е проверило школото за последните 2 години и какво е констатирало. Отговор все още очакваме, а междувремeнно вече е ясна и плансметката на даскалото за новата учебна година. Според документа, ОУ „Васил Априлов“ ще има нужда от още над 200 хиляди лева за да оцелее.

Може да харесате още...