Дискусия за културното наследство се проведе във Видин

Сподели в социалните мрежи:

Регионалният пресклуб на БТА бе домакин на конференция „Културното наследство на България и Европа – настояще и бъдеще“. Форумът е част от инициативата „Български гласове за Европа“, подкрепена от Европейския парламент.

На събитието присъства заместник-кметът на Община Видин Борислава Борисова. Участие в него взеха също областният управител Любен Иванов, Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит Даниил, заместник-кметът на Община Белоградчик Росен Младенов, археолозите проф. Николай Овчаров и доц. Здравко Димитров, представители на културни и образователни институции и др. С видеоконферентна връзка от Брюксел се включиха българските евродепутати Ева Майдел и Андрей Слабаков, както и генералният директор на Българска телеграфна агенция Кирил Вълчев. Във форума участва и арх. Ангел Недялков, който е ръководител на проект „Реставрация и адаптация на Синагога – Видин в туристически обект Културен център „Жул Паскин“.

Борислава Борисова приветства инициативата за провеждане на тази дискусия. Тя изрази удовлетворението си от факта, че конференцията се провежда точно в нашия град – последната средновековна столица на България, известен с богатата си история и забележителни културно-исторически паметници. „Убедена съм, че темата за културното наследство на България и Европа е изключително важна и тя трябва да е на дневен ред. Надявам се, че ще обменим интересни идеи относно търсенето на иновативни модели за съхранението и популяризирането на това наследство, което ни свързва в една общност“, заяви зам.-кметът на Видин. Опазването на историческите и културни дадености, развитието на туризма и въвеждането на модерни онлайн технологии са сред приоритетите и на Община Видин, подчерта още Борисова. „В момента се правят стъпки към създаването на единен туристически продукт и нови туристически маршрути, съобразени с възможностите, които Видин има като регион, разположен на две граници. Категоричното ни намерение е да възродим нашия град и го превърнем в привлекателна дестинация с уникални и съхранени културно-исторически забележителности“, заяви тя. Заместник-кметът подчерта, че Община Видин е отворена към нови идеи и сътрудничество.

Арх. Недялков изрази мнението си, че съхранението на културно-историческото наследства трябва да е и европейски, и национален, и регионален ангажимент. За да има какво да покажем на туристите, трябва да възстановим своите паметници, както в момента във Видин се реставрира Синагогата по проект на Общината.

По време на дискусията беше обърнато внимание върху ролята на дигитализацията и новите технологии за представяне на културното наследство по атрактивен начин. Обсъдена беше и ролята на археологическите разкопки в античните римски градове Бонония и Рациария. Проф. Николай Овчаров и доц. Здравко Димитров бяха категорични, че е необходимо и през следващите няколко години да продължи работата по разкриването, реставрацията и социализацията на двата обекта.

Източник: Община Видин

Може да харесате още...