Ще се плаща ли повече за погребения и сватби във Видин? (репортаж)

Сподели в социалните мрежи:

„Обреден дом“ предлага нови услуги за погребения и сватби.

Нарастващата инфлация и по-високите цени ще бъркат в джоба и на тези, които решат да се женят или пък погребват свой починал близък. Новите цени обаче в голямата си част ще се отнасят само до новите услуги, които ще предлага общинското предприятие „Обреден дом“.

инж. Пролетка Велкова, директор на ОП „Обреден дом“
„Основното при радостните ритуали е, че таксата остава същата, но повишаването идва от озвучаването, което е външна услуга. Това е квартет, това е ритуален хор и пияно. И от тук, последното актуализиране е от 2017-та година, минималната работна заплата е по-голяма и реално трябва адекватно да се заплати тяхната услуга“.

Основното при погребенията е, че таксата „ползване на гробно място“ остава същата като досега. Въвежда се обаче услуга за почистване на гробно място, което досега е било ангажимент на близките на починалите, но от общинското предприятие са решили да освободят гражданите от задължението. Таксата за това ще бъде 9 лева на година.

инж. Пролетка Велкова, директор на ОП „Обреден дом“
“ За бетониран гроб таксата е 9 лева, за обикновен, таксата е 12 лева, като по този начин освобождаваме гражданите те да извършват тази дейност…“.

Сред новите услуги, които се предлагат, са и ползване на Дома на покойника за опело.

инж. Пролетка Велкова, директор на ОП „Обреден дом“
„Домът на покойника“ вече има нов облик, ново ритуално озвучаване. Досега не е ползван за опела, само за граждански ритуали, сега обаче искаме да въведем и тази услуга в полза на гражданите, това все пак е обществена сграда и всеки, който иска може да изпрати близките си подобаващо“.

Предложението трябва да бъде внесено за разглеждане в общински съвет до края на месеца.

Може да харесате още...