Подписаха договорите с първите студенти по „здравни грижи“във Видин (репортаж)

Сподели в социалните мрежи:

Днес в сградата на филиала на Русенския университет „Ангел Кънчев” във Видин бяха подписани първите три договора с млади хора, които успешно са положили изпити и ще се обучават в медицински специалности „Здравни грижи”, които включват медицински сестри, акушери, кинезитерапевти, помощник лекари. Инциативата е на заместник председателя на НС – Росица Кирова, която стартира преди няколко месеца.

Вижте повече в репортажа…

„Изключително съм щастлива, че инициативата, която подех, вече има реален резултат. Намеренията ни и положените усилия през последните 8 месеца не останаха само на хартия, а всички заедно ги претворихме в дела. Радвам се, че успяхме да мотивираме млади хора да продължат образованието си в сферата на медицината и след своето обучение ще влеят така необходимите свежи сили в МБАЛ „Света Петка” във Видин”, коментира Кирова. Тя изрази благодарност към ръководството на Русенския университет и лично към ректора акад. Христо Белоев. Университетът не само е подкрепил инициатива, но и осигурява безплатни общежития за студентите в „Здравни грижи”, които са освободени от държавна такса за обучение. След поредица от срещи и разговори ръка за подкрепа е протегната и от страна на общини от област Видин. Най-голямата – Видинската, също осигурява стипендии за 9 студенти по време на тяхното обучение.

Тристранните договори бяха подписани от директора на МБАЛ „Света Петка” д-р Ивета Найденова; Русенският университет, представляван от Момчил Станков – административен директор на видинския филиал, и първите трима студенти. Очакванията са до старта на новата академична учебна година общо 15 млади хора от Видинско да продължат професионалното си развитие в „Здравни грижи”. След успешно завършване на тригодишния срок на обучение, бъдещите медицински специалисти ще практикуват последната година във видинската болница, в която ще работят по договор минимум 3 години.

„Освен подкрепа за видинската болница, инициативата има за цел и да запази повече млади хора да останат да живеят и работят в родния си Видински край. Днес полагаме началото, но това не е краят и тази инициатива за обучение в медицински специалности ще продължи и през следващите години и вярвам, че ще привлече още много млади хора от Видин”, допълни Росица Кирова.

Може да харесате още...