Кризата в ИТН се задълбочава: 9 от 10-те структури във Врачанско се разпаднаха (репортаж)

Сподели в социалните мрежи:

След депутатите, които напуснаха парламентарната група на „Има такъв народ“, общинските координатори за Врачанско също декларираха, че се оттеглят от партията. В заявление, адресирано до лидера на политическия проект Слави Трифонов, 9 от 10-те координатори за Областта заявиха, че прекратяват членството си. Бившият координатор за Община Враца – Гергана Пепиева и Стефан Красимиров – бивш координатор за Община Мездра и настоящ Областен управител на Враца, споделят какви са причините, довели до загубата на доверие и разпадането на партийните структури на „Има такъв народ“ в цялата страна.

Вижте повече в репортажа на RMTV

Гергана Пепиева
„Ами, това наше решение не е от вчера, принципно. Виждахме, че нещата в партията като цяло не вървят на национално ниво. Много ясно стана за повечето от нас – още след вторите избори, че един вид става подмяна на вота на хората и подмяна на идеите, заради които хората са в тази партия. Но, вече, след третите избори, и по-конкретно преди 2 седмици, след оттеглянето на доверието от правителството от страна на ИТН, ние вече решихме да предприемем тази стъпка. Обмисляли сме я и преди, но сега вече решихме действията по оттегляне на доверието и членството ни в ИТН да станат факт“.

Повод за радикалната стъпка е гласуваната от парламентарната група на „Има такъв народ“ заедно с депутатите на ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“ оставка на председателя на Народното събрание.

Стефан Красимиров
„Това е капката, която преля чашата. Не може партия, която е създадена, за да пребори статуквото и да възстанови правовия ред в държавата, да гласува заедно с партиите, които са от статуквото. На практика, ИТН подкрепи ГЕРБ, Възраждане и ДПС, и свали председателя на НС, г-н Никола Минчев. За нас това е неприемливо, затова решихме, че нямаме какво повече да правим в тази партия, и на следващия ден напуснахме…“.

Бившите общински координатори признават, че са се почувствали подведени и разочаровани от ръководството.

Стефан Красимиров
„Подкрепяме идеите на Референдума, подкрепяме и идеите в учредителната декларация. Ние и двамата сме учредители на партията, бяхме в София при учредяването. И повярвахме на Слави Трифонов. Той каза там, че не е алчен за власт, а е алчен за справедливост. Ние смятахме, че вървим в една посока и имаме общи идеи. В един момент обаче се оказва, че хората, които убеждавахме да гласуват за тази партия, да влязат в нея като членове и симпатизанти, реално ние сме ги излъгали да гласуват за ИТН, защото, гласувайки за ИТН, сега се оказва, че получават ГЕРБ+ДПС и модела „КОЙ““.

Въпреки обещаната диалогичност и прозрачност, оказало се, че партията се управлява авторитарно.

Стефан Красимиров
„Още когато се учредяваше и- пак Ви казвам – на самото учредително събрание, идеята беше, че ще се вслушват ръководството в структурите, и че няма да се взимат еднолични решения, каквито се взимаха в ГЕРБ, защото, на практика, ИТН се превърна в копие на ГЕРБ. И не просто подведени се чувстваме, чувстваме се предадени от председателя на партията, г-н Слави Трифонов. Защото не за това тръгнахме на такава битка. Изведнъж той ни изостави насред път и… премина към другия лагер“.

Горчивият опит и предаденото доверие ще държат бившите партийни координатори далеч от политическите експерименти за дълго време.

Гергана Пепиева
„За себе си бих казала, че все още не мисля за друг политически проект. Към този момент не бих се включила към такъв. Достатъчно хора привлякох към идеята ИТН. Които хора фактически се оказаха излъгани. Тази отговорност не бих я поела към този момент“.

Стефан Красимиров
„Бих поискал прошка от всички, които убедихме да гласуват за ИТН, които ги убедихме, че това е партия на промяната. Простете ни, защото сгрешихме. Нас подведоха, а ние вас подведохме“.

Прекратяване на членството си в партията декларираха още координаторът за Община Роман – Иван Петков, Данаил Йорданов – координатор за общините Козлодуй и Мизия, Николай Ценков, координатор за община Оряхово и координаторите на Криводол, Борован и Хайредин. Единственият, който продължава работата си на областно ниво, като част от „Има такъв народ“, е Филип Данков – общинският координатор за Бяла Слатина.

Може да харесате още...