Заради решение в последната минута на МС, цената на транспорта ще скочи с до 20%

Сподели в социалните мрежи:

От Камара на автомобилните превозвачи в България излязоха с позиция до медиите.

Заради решение в последната минута на Министерски съвет цената на транспорта ще скочи с до 20%. Вчера, непосредствено преди гласуването на вота на недоверие към кабинета „Петков“, Министерски съвет прие шоковото увеличение на тол таксите.

С вчерашното си решение, представителите на правителството за пореден път не изпълниха своето обещание за диалог и съвместна работа при увеличението на тол таксите. По този начин транспортните фирми са принудени да вдигнат цената на транспортната услуга, която да покрие въпросното увеличение. Десетки пъти предупреждавахме, че в момент на галопираща инфлация и неконтролируем скок на цените на горивата, увеличаването на тол таксите е крайно неприемлив вариант.

Правителството не само, че отказа да се вслуша в транспортния бранш то отказа да изпълни и ангажиментите си да направи пълен одит на тол системата; да разследва комисионните, които Националните доставчици на услуги получават; да промени модела, по който се съставят т.нар. компенсаторни такси.

Най-важното кабинетът „Петков“ се отказа да изпълни коалиционното си споразумение в частта за тол системата.

Според приетото вчера решение от 1 юли тази година автомобилите между 3,5 и 12 тона, в зависимост от екокатегорията си, да плащат между 6 и 9 стотинки за изминат километър по автомагистрала. Тарифата за движение по пътища първи клас ще е между 5 и 8 стотинки на километър, а за второкласните пътища – между 2 и 3 стотинки. От 1 януари 2023 г. тол цените ще скочат съответно между 10 и 13 стотинки за магистрала, между 6 и 9 стотинки за първокласен път, а за второкласните пътища – между 4 и 7 стотинки на километър.

От 1 юли автомобилите над 12 тона, които са с 2 или 3 оси, според екокатегорията си, ще плащат между 16 и 20 стотинки за магистрала. Заплащането за преминаване по първокласен път ще е между 13 и 17 стотинки на километър, а по пътища втори клас – между 9 и 11 стотинки. От 1 януари 2023 г. тарифите ще бъдат от 26 до 30 стотинки за километър преминаване по автомагистрала, между 22 и 25 стотинки за пътища първи клас и между 19 и 23 стотинки за пътища второкласните.

При автомобилите над 12 тона с 4 повече оси цената на километър от 1 юли т. г. ще е в границите от 15 стотинки за второкласен път за превозно средство категория ЕВРО VI, EEV и 32 стотинки за категории ЕВРО 0,I, II при пътуване по магистрала. От 1 януари догодина цената ще е от 29 стотинки за второкласен път за най-високият евро клас и 43 стотинки за изминаването на километър по автомагистрала за товарен автомобил категории ЕВРО 0,I, II.

Според категорията на превозното средство и класа на пътя автобусите между 3,5 и 12 тона ще от 1 юли плащат между 1 и 5 стотинки за километър, а от 1 януари догодина между 2 и 8 стотинки. Тези с тегло над 12 тона – между 1 и 6 ст./км от юли и между 3 и 9 ст./км от догодина.

Може да харесате още...