Нивото на река Дунав продължава да е критично ниско, стотици плавателни съдове чакат

Сподели в социалните мрежи:

Стотици плавателни съдове изчакват в българо-румънския участък на река Дунав заради много ниското ниво, съобщи за БТА директорът на дирекция „Речен надзор – Русе“ към агенция „Морска администрация“ Иван Жеков.

Той посочи, че в българо-румънския участък има 20 прага, които затрудняват корабоплаването. Най-ниско е нивото в районите на островите Белене и Батин. Там корабите могат да преминават с газене до 1,30 метра.

Тенденцията за ниско ниво продължава. Подобна е ситуацията и в останалите дунавски държави, като маловодието е обхванало цялата река.

„Круизните кораби пътуват, ако имат възможност, и то в много малко участъци. В нашия район това е невъзможно. Пътуват основно леко натоварени съдове или празни съдове, които имат газене 1,20 – 1,30 метра“, обясни Жеков.

По думите му към момента няма заседнали кораби, тъй като капитаните избягват да пътуват в тази обстановка и изчакват подобряване на условията. Това обаче води до загуби за корабособственици и фирми.

„Подобно маловодие имаше през 2003 година, както и през 2018 година, но сега сушата настъпи твърде рано и това ще е може би най-неблагоприятната от гледна точка на корабоплаването година“, каза Жеков.

По думите му в българо-румънския участък скоро не се очаква нивото на река Дунав да се повиши, с което да се облекчи силно затрудненото корабоплаване.

По данни на агенция „Проучване и поддържане на река Дунав“ нивото при Русе днес е минус 52 см спрямо условната кота „нула“. Прогнозата за идните два дни е то да се понижи с още три сантиметра.

Източник: https://www.dnes.bg/

Снимка: https://infoteka.bg/

Може да харесате още...